PRZEPIS
na 12 sajgonek
- 100g papieru ryżowego (12 płatów)
- 120g ugotowanego ryżu
- ćwiartka upieczonego bakłażana
- 140g pasztetu z tego przepisu
- 40g groszku konserwowego
- 80g kukurydzy konserwowej
- 12 plasterków dowolnej wędliny
Najpierw przygotowuję farsz z ryżu, kukurydzy, groszku i pasztetu.
Na desce kładę płat papieru ryżowego i zwilżam go z dwóch stron wodą, żeby stał się elastyczny (ja wlałam do miseczki wodę, moczyłam pędzelek i smarowałam papier).
Następnie układam na środku plasterek wędliny, później łyżkę farszu i zwijam formując "pakiecik".
Przygotowane sajgonki układam na kratce do pieczenia.
Piekę w 200st. przez 20 minut. Podaję z sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem tajskim.
Uuu chyba dużo z tym zachodu, co ? :) ale warto :D
OdpowiedzUsuńWarto! :D U mnie przygotowania trwały krótko, bo do farszu wykorzystałam wcześniej przygotowane przez siebie składniki i resztki obiadowe, a same sajgonki bardzo szybko się zwija ;)
Usuńno no smakowite :D
OdpowiedzUsuńnominowałam Cię do zabawy :*
Dzięki, przy następnym przepisie pojawią się więc fakty o mnie :))
UsuńO! To dodaję do ulubionych! Coś za mną chodziło i nie wiedziałam co...teraz już wiem- sajgonki ;-) Trafiasz w moje gusta kulinarne ;-))
OdpowiedzUsuń