czwartek, 29 sierpnia 2013

⌠№ 44⌡Pieczone sajgonki


PRZEPIS
na 12 sajgonek
  • 100g papieru ryżowego (12 płatów)
  • 120g ugotowanego ryżu
  • ćwiartka upieczonego bakłażana
  • 140g pasztetu z tego przepisu
  • 40g groszku konserwowego
  • 80g kukurydzy konserwowej
  • 12 plasterków dowolnej wędliny


Najpierw przygotowuję farsz z ryżu, kukurydzy, groszku i pasztetu.


Na desce kładę płat papieru ryżowego i zwilżam go z dwóch stron wodą, żeby stał się elastyczny (ja wlałam do miseczki wodę, moczyłam pędzelek i smarowałam papier).


Następnie układam na środku plasterek wędliny, później łyżkę farszu i zwijam formując "pakiecik". 



Przygotowane sajgonki układam na kratce do pieczenia. 


Piekę w 200st. przez 20 minut. Podaję z sosem pomidorowym, ketchupem lub sosem tajskim.



5 komentarzy :

  1. Uuu chyba dużo z tym zachodu, co ? :) ale warto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! :D U mnie przygotowania trwały krótko, bo do farszu wykorzystałam wcześniej przygotowane przez siebie składniki i resztki obiadowe, a same sajgonki bardzo szybko się zwija ;)

      Usuń
  2. no no smakowite :D
    nominowałam Cię do zabawy :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, przy następnym przepisie pojawią się więc fakty o mnie :))

      Usuń
  3. O! To dodaję do ulubionych! Coś za mną chodziło i nie wiedziałam co...teraz już wiem- sajgonki ;-) Trafiasz w moje gusta kulinarne ;-))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...