na 1 garnek
- 60g grzybów Mung
- 1kg mięsa z indyka
- 2 małe papryki (u mnie mieszanka żółtej, czerwonej i zielonej)
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 800g przecieru pomidorowego
- 1 puszka ananasa + sok z puszki
- 1-2 szklanki wody
- przyprawy: przyprawa 5 smaków, sól, pieprz
Grzyby zalewam wrzątkiem, odstawiam na 30 minut, a następnie kroję na małe paski. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem i smażę na oleju. Paprykę kroję w średniej wielkości kawałki, cebulę w piórka, czosnek drobno siekam. Pokrojone warzywa wrzucam do garnka. Dodaję kukurydzę (odsączam ją wcześniej na sitku i przelewam wodą). Ananasa odcedzam na sitku (zachowuję sok), a następnie kroję w mniejsze kawałki. Do warzyw w garnku wlewam przecier pomidorowy, sok z ananasa i wodę (na początku 1 szklankę). Dodaję przyprawę 5 smaków. Po ok. 15 minutach gotowania dodaję usmażone wcześniej mięso i ananasa. Całość gotuję do czasu, gdy warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewam wody i dodaję więcej przypraw. Danie podaję z ryżem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz