sobota, 7 września 2013

⌠№ 45⌡Potrawka chińska z indykiem


PRZEPIS
na 1 garnek
  • 60g grzybów Mung
  • 1kg mięsa z indyka
  • 2 małe papryki (u mnie mieszanka żółtej, czerwonej i zielonej)
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 800g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka ananasa + sok z puszki
  • 1-2 szklanki wody 
  • przyprawy: przyprawa 5 smaków, sól, pieprz


Grzyby zalewam wrzątkiem, odstawiam na 30 minut, a następnie kroję na małe paski. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem i smażę na oleju.  Paprykę kroję w średniej wielkości kawałki, cebulę w piórka, czosnek drobno siekam. Pokrojone warzywa wrzucam do garnka. Dodaję kukurydzę (odsączam ją wcześniej na sitku i przelewam wodą). Ananasa odcedzam na sitku (zachowuję sok), a następnie kroję w mniejsze kawałki. Do warzyw w garnku wlewam przecier pomidorowy, sok z ananasa i wodę (na początku 1 szklankę). Dodaję przyprawę 5 smaków. Po ok. 15 minutach gotowania dodaję usmażone wcześniej mięso i ananasa. Całość gotuję do czasu, gdy warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewam wody i dodaję więcej przypraw. Danie podaję z ryżem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...