PRZEPIS
sałatka:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki masła
- 2 małe opakowania mozzarelli (250g)
- ok.20 czarnych oliwek
- 4 rzodkiewki
- 2 małe ogórki
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- 3 łyżki nasion słonecznika
- przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa do grilla
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Bakłażana kroję na średniej grubości i wielkości plasterki, posypuję solą i odczekuję chwilę aż wypuści wodę. Następnie odsączam go ręczniczkiem papierowym i posypuję resztą przypraw. Rozgrzewam patelnię grillową, rozpuszczam na niej masło i dodaję bakłażana. Grilluję przez kilka minut, a gotowego odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Mozzarellę kroję w kostkę, pomidorki w ćwiartki, oliwki w krążki, a rzodkiewkę, ogórki i cebulę w plasterki. Następnie dodaję wystudzonego bakłażana. Na suchej patelni prażę pestki słonecznika. W osobnej miseczce przygotowuję sos winegret.
Wszystkie składniki łączę i mieszam.
Wszystkie składniki łączę i mieszam.
oo wyczuwam moje smaki :)
OdpowiedzUsuń