niedziela, 22 września 2013

⌠№ 46⌡Sałatka z grillowanym bakłażanem, mozzarellą i sosem winegret


PRZEPIS
sałatka:
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe opakowania mozzarelli (250g)
  • ok.20 czarnych oliwek
  • 4 rzodkiewki
  • 2 małe ogórki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany, przyprawa do grilla
sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy


Bakłażana kroję na średniej grubości i wielkości plasterki, posypuję solą i odczekuję chwilę aż wypuści wodę. Następnie odsączam go ręczniczkiem papierowym i posypuję resztą przypraw. Rozgrzewam patelnię grillową, rozpuszczam na niej masło i dodaję bakłażana. Grilluję przez kilka minut, a gotowego odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Mozzarellę kroję w kostkę, pomidorki w ćwiartki, oliwki w krążki, a rzodkiewkę, ogórki i cebulę w plasterki. Następnie dodaję wystudzonego bakłażana. Na suchej patelni prażę pestki słonecznika. W osobnej miseczce przygotowuję sos winegret.
Wszystkie składniki łączę i mieszam.


1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...