SZYBKIE I ZDROWE CIASTECZKA BANANOWO-OWSIANE
PRZEPIS
na 8 ciasteczek
- 2 dojrzałe banany
- 1 i 1/3 szklanki musli/granoli/płatków owsianych z dodatkami (np.wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, goji itd.)
- cynamon
Banany miksuję na gładką masę. Następnie dodaję musli i cynamon. Blachę wykładam papierem do pieczenia i formuję ciasteczka. Piekę w 180st. przez 20 minut.
PLACUSZKI BANANOWE
PRZEPIS
na 11 placuszków
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 20g twarożku
- 1/2 szklanki quinoa
- cynamon
Banany miksuję na gładką masę. Następnie dodaję pozostałe składniki. Smażę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. (uwaga! placuszki dosyć ciężko przewraca się na drugą stronę)
właśnie wiele ludzi, nie docenia takich bananów :) a do ciast lub wypieków są pyszne!:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Najlepsze są takie przedojrzałe, które mają brązowe plamki na skórce, wtedy są bardzo słodkie i można nie dodawać cukru ;)
Usuńnie ma to jak pyszne pomysły na wykorzystanie banana :) ciastka świetne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię banany ;) w sumie latem rzadko je jadam- stawiam na miejscowe produkty, ale narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńyyy kiedyś próbowałam tych ciasteczek ale mi nie smakowały xd ale wyglądają super hahahaha chociaż może dodatek cynamonu dużo by zmienił ;)
OdpowiedzUsuńz bananów chlebek bananowy! albo "lody" <3
OdpowiedzUsuń