środa, 28 sierpnia 2013

⌠№ 43⌡ Jak wykorzystać dojrzałe banany?

SZYBKIE I ZDROWE CIASTECZKA BANANOWO-OWSIANE


PRZEPIS
na 8 ciasteczek
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 i 1/3 szklanki musli/granoli/płatków owsianych z dodatkami (np.wiórki kokosowe, rodzynki, żurawina, goji itd.)
  • cynamon


Banany miksuję na gładką masę. Następnie dodaję musli i cynamon. Blachę wykładam papierem do pieczenia i formuję ciasteczka. Piekę w 180st. przez 20 minut.





PLACUSZKI BANANOWE


PRZEPIS
na 11 placuszków
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 20g twarożku
  • 1/2 szklanki quinoa
  • cynamon


Banany miksuję na gładką masę. Następnie dodaję pozostałe składniki. Smażę na suchej i dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. (uwaga! placuszki dosyć ciężko przewraca się na drugą stronę)


6 komentarzy :

  1. właśnie wiele ludzi, nie docenia takich bananów :) a do ciast lub wypieków są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Najlepsze są takie przedojrzałe, które mają brązowe plamki na skórce, wtedy są bardzo słodkie i można nie dodawać cukru ;)

      Usuń
  2. nie ma to jak pyszne pomysły na wykorzystanie banana :) ciastka świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię banany ;) w sumie latem rzadko je jadam- stawiam na miejscowe produkty, ale narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. yyy kiedyś próbowałam tych ciasteczek ale mi nie smakowały xd ale wyglądają super hahahaha chociaż może dodatek cynamonu dużo by zmienił ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z bananów chlebek bananowy! albo "lody" <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...