PRZEPIS (Inspiracja)
na formę do tarty 28cm
ciasto kruche:
- 190g mąki pszennej tortowej
- 115g zimnego masła
- 1 duże jajko
- sól ziołowa
farsz:
- 320g ryby (u mnie 200g wędzonego na ciepło łososia i 120g wędzonego pstrąga)
- 400g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki sezamu
- kilka gałązek szczypiorku
- 50g sera z niebieską pleśnią Lazur
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz
sos:
- 50g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1h.
W tym czasie przygotowuję pozostałe części tarty.
Rybę oczyszczam z ości i kroję na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej fasolkę, dodaję sezam i doprawiam do smaku.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, sok z cytryny i smażę chwilkę, aż powstanie zasmażka. Następnie wlewam mleko i cały czas mieszając doprowadzam beszamel do zagotowania i zgęstnienia. Na koniec doprawiam do smaku. Beszamel odstawiam na kilkanaście minut do ostygnięcia. Po tym czasie dodaję jajko i łączę je z sosem.
Ser Lazur kroję w małą kostkę, a szczypiorek drobno siekam.
Po godzinie czasu wyjmuję ciasto z lodówki. Stolnicę podsypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, a następnie przekładam je do formy do tarty. Nadmiar ciasta odkrajam. Spód tarty podpiekam w 190st. przez ok.20 minut.
Następnie wyjmuję go i nakładam na niego farsz. Na przemian układam rybę z fasolką i polewam je sosem. Tartę zapiekam w 180st. przez ok.35-40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypuję wierzch tarty serem i posiekanym szczypiorkiem.
P.S. Z nadmiaru ciasta proponuję zrobić kruche rogaliki z serem. Pozostałe ciasto dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na kształt koła i kroję na ćwiartki. Nakładam kilka małych kawałków sera żółtego i zwijam rogalik. Rogaliki piekę w 180st. przez ok.20-25 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz