piątek, 31 stycznia 2014

⌠№ 84⌡ Tarta z wędzoną rybą, fasolką szparagową i beszamelem


PRZEPIS (Inspiracja)
na formę do tarty 28cm
ciasto kruche:
  • 190g mąki pszennej tortowej
  • 115g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • sól ziołowa
farsz:
  • 320g ryby (u mnie 200g wędzonego na ciepło łososia i 120g wędzonego pstrąga)
  • 400g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sezamu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 50g sera z niebieską pleśnią Lazur
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz
sos:
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1h.
W tym czasie przygotowuję pozostałe części tarty.
Rybę oczyszczam z ości i kroję na drobne kawałki. 
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej fasolkę, dodaję sezam i doprawiam do smaku.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, sok z cytryny i smażę chwilkę, aż powstanie zasmażka. Następnie wlewam mleko i cały czas mieszając doprowadzam beszamel do zagotowania i zgęstnienia. Na koniec doprawiam do smaku. Beszamel odstawiam  na kilkanaście minut do ostygnięcia. Po tym czasie dodaję jajko i łączę je z sosem.
Ser Lazur kroję w małą kostkę, a szczypiorek drobno siekam.
Po godzinie czasu wyjmuję ciasto z lodówki. Stolnicę podsypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, a następnie przekładam je do formy do tarty. Nadmiar ciasta odkrajam. Spód tarty podpiekam w 190st. przez ok.20 minut.
Następnie wyjmuję go i nakładam na niego farsz. Na przemian układam rybę z fasolką i polewam je sosem. Tartę zapiekam w 180st. przez ok.35-40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypuję wierzch tarty serem i posiekanym szczypiorkiem.



P.S. Z nadmiaru ciasta proponuję zrobić kruche rogaliki z serem. Pozostałe ciasto dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję na kształt koła i kroję na ćwiartki. Nakładam kilka małych kawałków sera żółtego i zwijam rogalik. Rogaliki piekę w 180st. przez ok.20-25 minut.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...