Od kiedy pamiętam, spaghetti carbonara kojarzyło mi się z makaronem pływającym w śmietanowym sosie i do tej pory tylko takiej wersji była mi dane spróbować. W oryginalnym włoskim przepisie nie znajdziemy jednak śmietany, a makaron nie będzie pływał w sosie, będzie nim jedynie lekko oblepiony. W takiej wersji carbonara jest bardzo smacznym i prostym daniem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! :)
PRZEPIS
na 3 porcje
- 300g makaronu penne
- 2 łyżki masła
- 120g kielbasy wieprzowej
- 30g kindziuka lub szynki parmeńskiej
- pół cebuli
- 3 jajka (potrzebne będą same żółtka)
- 40g sera z niebieską pleśnią Lazur
- przyprawy: świeżo zmielony kolorowy pieprz, sól
W tym czasie przygotowuję sos. Jajka sparzam wrzątkiem, następnie oddzielam żółtka od białek i do dużej miski dodaję tylko żółtka. Na tarce o drobnych oczkach ścieram ok.25g sera, dodaję pieprz (nie dodaję soli, ponieważ ser sam w sobie jest dosyć słony) i wszystko mieszam.
Kiełbasę i kindziuka kroję w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Na patelni z głębokim dnem rozpuszczam masło, dodaję odrobinę oleju (aby masło się nie paliło) i podsmażam mięso z cebulą. Pod koniec smażenia dodaję 1 łyżkę wazową wody z gotowania makaronu (w ten sposób smak "odklei się" od patelni).
Ugotowany makaron odcedzam i dodaję go na patelnię, wszystko mieszam.
Następnie zawartość patelni przekładam do miski z sosem jajecznym (koniecznie w tej kolejności, gdyż inaczej żółtka by się ścięły) i dokładanie mieszam, aby sos oblepił cały makaron.
Danie przekładam na talerz i z wierzchu posypuję pozostałą częścią startego sera oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam na konkurs :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam cieplutko - Aga
pychotka :)
OdpowiedzUsuń