niedziela, 2 lutego 2014

⌠№ 86⌡ Cynamonowe clafoutis z jabłkiem, kaki i mandarynką

Wreszcie udało mi się zaopatrzyć w małe naczynia żaroodporne i kokilki, więc oficjalnie rozpoczynam serię śniadaniowych wypieków. Na pierwszy ogień poszło clafoutis, czyli klasyczny francuski wypiek, w którym owoce zapieka się w rzadkim, podobnym do naleśnikowego, cieście.


PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 porcję (naczynie do zapiekania 16x16cm)
  • 1 jajko
  • 125ml mleka
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 mandarynka
  • 1/2 kaki
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych


Do miski wbijam jajko, wlewam mleko, olejek, dodaję cukier i całość lekko ubijam trzepaczką. Następnie dodaję przesiane mąki, proszek i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Jabłko i kaki obieram i kroję w plastry, mandarynkę obieram i rozdzielam na kawałki. Owoce układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam je ciastem i posypuję z wierzchu kokosem. Clafoutis piekę w 180st. przez ok.30 minut.




6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...