PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 porcję (naczynie do zapiekania 16x16cm)
- 1 jajko
- 125ml mleka
- 1/2 łyżeczki olejku rumowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko
- 1 mandarynka
- 1/2 kaki
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
Do miski wbijam jajko, wlewam mleko, olejek, dodaję cukier i całość lekko ubijam trzepaczką. Następnie dodaję przesiane mąki, proszek i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Jabłko i kaki obieram i kroję w plastry, mandarynkę obieram i rozdzielam na kawałki. Owoce układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam je ciastem i posypuję z wierzchu kokosem. Clafoutis piekę w 180st. przez ok.30 minut.
uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńNajlepiej :) !
OdpowiedzUsuńKusisz ;D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię! smacznie podane :)
OdpowiedzUsuńa można zapytać gdzie takie śliczne naczynko zdobyłaś?
w Black Red White ;)
UsuńWygląda świetnie! A jak to musiało bosko pachnieć... :)
OdpowiedzUsuń