PRZEPIS
na 2 mini chlebki (użyłam 2 salaterek do zapiekania o średnicy 11,5cm i wysokości 5cm)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżeczki serka wiejskiego (gęstej części)
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- kilka migdałów
Do miski wsypuję mąkę, sodę, proszek, cukier, wiórki, wbijam jajko, dodaję banana i wszystko dokładnie rozgniatam za pomocą widelca. Kokilki smaruję masłem i obsypuję mąką. Na spód każdej foremki wykładam 1/4 masy, na to nakładam 2 łyżeczki serka wiejskiego, łyżeczkę żurawiny, całość znów przykrywam 1/4 masy i posypuję z wierzchu posiekanymi migdałami. Chlebki piekę w 180st. przez ok.20 minut.
idealne na drugie śniadanie do pracy:-)
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy mogłabym jeść bez końca...idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe, świetny blog! Zapraszam do mnie ;3
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają te mini chlebki! akurat to jeden z ulubionych śniadaniowych wypieków :)
OdpowiedzUsuń