- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka płatków jaglanych
- 1 szklanka wrzącej wody + 1/2 szklanki wody
- 1 jabłko
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- cynamon
- 150g serka wiejskiego
Płatki (jedne i drugie) zalewam 1 szklanką wrzątku i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie zagotowuję w rondelku 1/2 szklanki wody. Jabłko obieram i kroję na małe kawałki. Do gotującej się wody przelewam nasiąknięte płatki, dodaję jabłko i suszoną żurawinę oraz wsypuję cukier i cynamon. Całość gotuję aż owsianka zgęstnieje a jabłka rozmiękną. Rondelek zdejmuję z palnika, dodaję serek wiejski i wszystko mieszam. Owsiankę zapiekam w naczynku żaroodpornym (16x16cm) w 180st. przez ok.35-40 minut.
jedna z najpyszniejszych ! do tego z wiejskim - lubię go, kiedy jest taki ciągnący pod wpływem ciepła :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj tez zapiekana owsianka :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przyjrzałam się zdjęciu w tle, bardzo pomysłowe :)
Dzięki! :)
Usuń