środa, 5 lutego 2014

⌠№ 89⌡ Pizza z serowym brzegiem

To zdecydowanie najlepszy przepis na pizzę, jaki do tej pory wypróbowałam!

Poprzednie przepisy na pizzę:
Przepis I i Przepis II


PRZEPIS
na 2 pizze o średnicy 25cm
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dowolne dodatki, u mnie: 
-sos do pizzy-> mały koncentrat pomidorowy, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 mały ząbek czosnku, pieprz kolorowy, oregano, bazylia, ostra papryka
-pozostałe dodatki-> ser żółty, mozarella, kabanosy, kukurydza, czarne oliwki, cebula, pomidorki koktajlowe, bazylia, oregano



Do miski przesiewam mąkę. Do kubka z ciepłą wodą wsypuję drożdże, dodaję cukier i łyżkę mąki z miski. Mieszam i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie do miski z mąką wlewam drożdże i oliwę z oliwek, wsypuję sól i zaczynam wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dosypuję trochę mąki. Ciasto wyrabiam przez co najmniej 8-10 minut. Po tym czasie lekko natłuszczam ścianki miski, aby ciasto łatwiej później odeszło od ścianek. Z ciasta formuję kulkę, wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok.2h, aby podwoiło objętość. 

Porada I: Moje ciasta drożdżowe zawsze rosną w mikrofali, którą wcześniej pustą nastawiam na kilka minut na największą moc, a po tym czasie wstawiam tam miskę z ciastem. W trakcie rośnięcia ciasta powtarzam tą czynność ok.2 razy. Dzięki temu ciasto zawsze świetnie rośnie. :)

Wyrośnięte ciasto uderzam pięścią. Ciasto dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na kształt koła.

Porada II: Aby ciasto było chrupiące, w trakcie rozwałkowywania podsypuje je nie tylko mąką, ale też kaszą manną.

Porada III: Aby pizza miała idealnie okrągły kształt, rozwałkowane ciasto przekładam do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przy ściankach formy tworzę okrąg ze starkowanego żółtego sera. Z wystającego poza formę ciasta tworzę brzegi zakrywając w ten sposób ser. 

Po nałożeniu wszystkich dodatków wyjmuję pizzę z formy i piekę jedynie na papierze do pieczenia w 260st. przez ok.12-14 minut.




1 komentarz :

  1. nie szaleję tak za pizzą, ale jak już zjeść to najlepsza domowa! twoja wygląda genialnie i przy okazji gdy będę potrzebować przepisu na pewno wrócę po niego do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...