poniedziałek, 3 lutego 2014

⌠№ 87⌡ Mini chlebki bananowe z serkiem wiejskim i suszoną żurawiną



PRZEPIS
na 2 mini chlebki (użyłam 2 salaterek do zapiekania o średnicy 11,5cm i wysokości 5cm)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżeczki serka wiejskiego (gęstej części)
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • kilka migdałów


Do miski wsypuję mąkę, sodę, proszek, cukier, wiórki, wbijam jajko, dodaję banana i wszystko dokładnie rozgniatam za pomocą widelca. Kokilki smaruję masłem i obsypuję mąką. Na spód każdej foremki wykładam 1/4 masy, na to nakładam 2 łyżeczki serka wiejskiego, łyżeczkę żurawiny, całość znów przykrywam 1/4 masy i posypuję z wierzchu posiekanymi migdałami. Chlebki piekę w 180st. przez ok.20 minut.




4 komentarze :

  1. idealne na drugie śniadanie do pracy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebek bananowy mogłabym jeść bez końca...idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chlebki bananowe, świetny blog! Zapraszam do mnie ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. uroczo wyglądają te mini chlebki! akurat to jeden z ulubionych śniadaniowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...