Łapcie przepis na jesienne ciasto! Śliwki i karob to zgrany duet, a dzięki dyniowemu puree wypiek jest przyjemnie miękki i wilgotny.
PRZEPIS
forma 26x36cm
suche składniki:
- 3 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
- 1/2 szklanki ekologicznego karobu Symbio
- 1 szklanka cukru trzcinowego muscovado
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
- 600g puree z dyni
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 100g oleju kokosowego
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki. W osobnej misce łączę składniki mokre, a następnie dodaję je do suchych i mieszam, aby powstała jednolita masa. Formę do pieczenia smaruję odrobiną oleju i obsypuję mąką. Masę przekładam do formy. Śliwki kroję w połówki, usuwam z nich pestki i wciskam w ciasto (skórką do dołu). Ciasto piekę w 180st. przez 1h.
U mnie też dynia długo nie stoi. Mam na szczęście już zapas puree w zamrażalniku. Oszczędzam :)
OdpowiedzUsuńdyniowe, wegańskie, owsiane <3 raj! ciacho jest świetne, łapię przepis i robię, bo to po prostu trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńbrzmi po prostu rewelacyjnie!! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie! Porywam przepis i na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy ważony przed rozpuszczeniem czy po? :)
Użyłam oleju w temp.pokojowej, w półstałej postaci ;)
UsuńTroszkę przypomina brownie w konsystencji, no i jak apetycznie wyglądają te śliwki!
OdpowiedzUsuńNawet smakuje trochę jak brownie :D
UsuńNie dość, że zdrowe to jeszcze smakuje jak brownie? I ze śliwkami! Muszę upiec :)
UsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚliwki i dynię uwielbiam w wypiekach, a razem to już w ogóle musi być multum smaku :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńja porywam całą blachę, jak są śliwki :D
OdpowiedzUsuńJa wlasnie mam tak samo. Co zrobie puree z dyni, to znika ono przed wlozeniem do spizarni :c
OdpowiedzUsuńDyni nie można się oprzeć :D
UsuńJak ono ładnie wygląda a jakie mokre :) Już je lubię :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na takie ciacho *.*
OdpowiedzUsuńDałabym się pokroić za kawałek takiego ciacha :D
OdpowiedzUsuńjestem kupiona <3 !
OdpowiedzUsuńCzerpiesz z sezonu dyniowego na maksa! Pewnie wykupujesz wszystkie dynie z okolicy :D
OdpowiedzUsuńCześć ! :)
OdpowiedzUsuńJakie jest w smaku to ciasto? Karob przypomina kakao? :)
Pozdrawiam! ♥
Cześć :) Karob ma bardziej specyficzny smak niż kakao, jest lekko słodkawy i można wyczuć w jego smaku nutkę kakao i karmelu. Całkiem nieźle sprawdza się jako zamiennik kakao.
UsuńA przepis oczywiście polecam wypróbować! Ciasto jest naprawdę smaczne ;)
Również pozdrawiam <3