niedziela, 21 września 2014

#245 Dyniowe ciasto z karobem i śliwkami

Mój dynioholizm postępuje- dynia na śniadanie, deser, obiad, kolację. Kupuję kolejne dynie, przerabiam je na puree i dodaję gdzie tylko się da. Plan odstawienia słoików do spiżarki 'na potem' od początku był skazany na porażkę.

Łapcie przepis na jesienne ciasto! Śliwki i karob to zgrany duet, a dzięki dyniowemu puree wypiek jest przyjemnie miękki i wilgotny.



PRZEPIS
forma 26x36cm
suche składniki:
  • 3 szklanki ekologicznej mąki owsianej razowej Symbio
  • 1/2 szklanki ekologicznego karobu Symbio
  • 1 szklanka cukru trzcinowego muscovado
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
mokre składniki:
  • 600g puree z dyni
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 100g oleju kokosowego
+dodatkowo: 10 śliwek



Do miski wsypuję wszystkie suche składniki. W osobnej misce łączę składniki mokre, a następnie dodaję je do suchych i mieszam, aby powstała jednolita masa. Formę do pieczenia smaruję odrobiną oleju i obsypuję mąką. Masę przekładam do formy. Śliwki kroję w połówki, usuwam z nich pestki i wciskam w ciasto (skórką do dołu).  Ciasto piekę w 180st. przez 1h. 





Śliwka - robaczywka! Dynia na słodko i słono Ciacho na widelcuCiasta bez miksera


21 komentarzy :

  1. U mnie też dynia długo nie stoi. Mam na szczęście już zapas puree w zamrażalniku. Oszczędzam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe, wegańskie, owsiane <3 raj! ciacho jest świetne, łapię przepis i robię, bo to po prostu trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepysznie! Porywam przepis i na pewno kiedyś wypróbuję :)
    Olej kokosowy ważony przed rozpuszczeniem czy po? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam oleju w temp.pokojowej, w półstałej postaci ;)

      Usuń
  4. Troszkę przypomina brownie w konsystencji, no i jak apetycznie wyglądają te śliwki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet smakuje trochę jak brownie :D

      Usuń
    2. Nie dość, że zdrowe to jeszcze smakuje jak brownie? I ze śliwkami! Muszę upiec :)

      Usuń
  5. Śliwki i dynię uwielbiam w wypiekach, a razem to już w ogóle musi być multum smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja porywam całą blachę, jak są śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wlasnie mam tak samo. Co zrobie puree z dyni, to znika ono przed wlozeniem do spizarni :c

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ono ładnie wygląda a jakie mokre :) Już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi ochoty na takie ciacho *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Dałabym się pokroić za kawałek takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czerpiesz z sezonu dyniowego na maksa! Pewnie wykupujesz wszystkie dynie z okolicy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć ! :)
    Jakie jest w smaku to ciasto? Karob przypomina kakao? :)
    Pozdrawiam! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) Karob ma bardziej specyficzny smak niż kakao, jest lekko słodkawy i można wyczuć w jego smaku nutkę kakao i karmelu. Całkiem nieźle sprawdza się jako zamiennik kakao.
      A przepis oczywiście polecam wypróbować! Ciasto jest naprawdę smaczne ;)
      Również pozdrawiam <3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...