na 3 porcje
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 400g przecieru pomidorowego
- 500ml wrzącej wody (dla jeszcze lepszego smaku można użyć bulionu warzywnego, najlepiej domowego)
- 240g fasoli flażoletki (użyłam takiej z puszki, przed dodaniem do kremu przelałam ją wodą na sitku)
- chlust tabasco
- przyprawy: pieprz kolorowy, bazylia, oregano
- dodatki: czosnkowe grzanki, kiełki na patelnię, pestki dyni, jogurt naturalny
Do garnka wlewam oliwę z oliwek i dobrze ją rozgrzewam. Czosnek drobno siekam i wrzucam go do garnka. Dodaję rozmaryn i całość chwilkę smażę (nie za długo, aby czosnek nie zgorzkniał). Następnie wlewam przecier pomidorowy i wszystko gotuję przez ok.10 minut. W tym czasie rozpuszczam kostkę rosołową we wrzątku i odsączam fasolkę z puszki. Po 10 minutach dodaję bulion i fasolkę do garnka. Zupę znów doprowadzam do zagotowania i gotuję ok.15 minut, co jakiś czas mieszam. Po tym czasie miksuję zupę w garnku za pomocą ręcznego blendera. Dodaję tabasco i pozostałe przyprawy i gotuję zupę jeszcze przez kilka minut.
Porada: Aby zagęścić krem, dodaję do niego 1 łyżkę kaszy manny, stale mieszam. Na samym końcu jeszcze raz blenduję krem.
Dodatki:
-czosnkowe grzanki: ok.200g chleba kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, wsypuję czosnek granulowany, dodaję chleb i smażę aż się zrumieni i stanie się chrupki, na końcu dodaję odrobinę masła
-kiełki na patelnię: kiełki przepłukuję wodą i smażę na oliwie, doprawiam solą i pieprzem
Gotową zupę nakładam na talerz, posypuję grzankami i pestkami dyni, dodaję kiełki, łyżkę jogurtu naturalnego i całość posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Niezły patent z tą kaszą manną. Również uwielbiam kuchnię włoską. Zupka wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy krem, ale o tej jeszcze nigdy nie słyszałam! bardzo ciekawa jestem smaku i mam nadzieję, że kiedyś nadarzy się okazja by zrobić i spróbować :)
OdpowiedzUsuńmniam taką zupę to bym wszamała <3
OdpowiedzUsuń