piątek, 7 lutego 2014

⌠№ 92⌡ Kluski leniwe z jabłkowym puree


PRZEPIS
na porcję ze zdjęcia (ok.14 klusek)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ćwiartka utartego drobno jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • dodatkowo: siemię lniane, miód


Do miski wsypuję mąkę, kakao i cukier. Dodaję twaróg, jogurt i całość zagniatam. Z ciasta formuję dosyć cienki wałek i kroję na prostokątne kawałki, każdy lekko spłaszczam. Wrzucam je do gotującej się wody, czekam aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotuję jeszcze przez kilka minut. Gdy kluski są gotowe, odlewam wodę z garnka. Następnie dodaję do nich utarte jabłko i masło, mieszam do roztopienia. Kluski przekładam na talerz i podaję posypane siemieniem i polane miodem.



4 komentarze :

  1. uwielbiam leniwe!! akurat dziś kluseczki zajadam na śniadanie :) świetnie je podałaś, pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leniwe to świetne danie, ale nigdy ich nie jadłam z jabłkiem ;) Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Wyglądają tak...zdrowo :-) Idzie wiosna, więc chyba najwyższy czas się przerzucić na Twoje zdrowe jedzonko (przymknę oko na brownies ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. leniwe..mniammi...jabłko..mniammi - własnie czycham na mąkę orkiszową ;-) Na razie może spróbuję z owsianej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...