PRZEPIS
na porcję ze zdjęcia (ok.14 klusek)
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 100g twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ćwiartka utartego drobno jabłka
- 1 łyżeczka masła
- dodatkowo: siemię lniane, miód
Do miski wsypuję mąkę, kakao i cukier. Dodaję twaróg, jogurt i całość zagniatam. Z ciasta formuję dosyć cienki wałek i kroję na prostokątne kawałki, każdy lekko spłaszczam. Wrzucam je do gotującej się wody, czekam aż wypłyną na wierzch i od tego momentu gotuję jeszcze przez kilka minut. Gdy kluski są gotowe, odlewam wodę z garnka. Następnie dodaję do nich utarte jabłko i masło, mieszam do roztopienia. Kluski przekładam na talerz i podaję posypane siemieniem i polane miodem.
uwielbiam leniwe!! akurat dziś kluseczki zajadam na śniadanie :) świetnie je podałaś, pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńLeniwe to świetne danie, ale nigdy ich nie jadłam z jabłkiem ;) Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglądają tak...zdrowo :-) Idzie wiosna, więc chyba najwyższy czas się przerzucić na Twoje zdrowe jedzonko (przymknę oko na brownies ;-))
OdpowiedzUsuńleniwe..mniammi...jabłko..mniammi - własnie czycham na mąkę orkiszową ;-) Na razie może spróbuję z owsianej.
OdpowiedzUsuń