na 8 precli
ciasto:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 7g drożdży suchych
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 łyżka cukru
 - 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
 - 60g roztopionego masła
 
dodatkowo:
- ok. 2l wody
 - 5 łyżek sody oczyszczonej
 - 1 jajko
 - sól morska z ziołami
 
Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól, cukier. Mieszam, robię "dołek" i wlewam wodę oraz masło. Ciasto zagniatam do czasu aż stanie się elastyczne i miękkie. Z ciasta formuję kulę, i przykrywam miskę suchą ściereczką. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5h do wyrośnięcia.
.Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto i dzielę je na 8 części. Z każdej części formuję wałek o długości 
ok. 60cm. Formuję precle (w taki sposób). Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia i układam na nim uformowane precle. W garnku zagotowuję wodę z sodą. Każdego precla (po jednym) wkładam na 30 sekund do gotującej się wody, a następnie wyławiam łyżką cedzakową i odkładam z powrotem na papier do pieczenia. W ten sposób obgotowuję wszystkie precle.
W małej miseczce bełtam jajko i dokładanie za pomocą pędzelka smaruję nim każdego precla. Następnie posypuję precelki solą. Precle piekę w 230st. przez ok.13-15 minut (papier do pieczenia, na którym leżały przenoszą na blachę do pieczenia). Ja piekłam swoje precle na dwie tury.
W małej miseczce bełtam jajko i dokładanie za pomocą pędzelka smaruję nim każdego precla. Następnie posypuję precelki solą. Precle piekę w 230st. przez ok.13-15 minut (papier do pieczenia, na którym leżały przenoszą na blachę do pieczenia). Ja piekłam swoje precle na dwie tury.

świetnie wyglądają te precelki! kiedyś próbowałam robić i zdecydowanie chętnie powrócę do nich :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie i zapisuję na liście Do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuń