piątek, 14 lutego 2014

⌠№ 95⌡ Precle z morską solą ziołową

Napiszę krótko-są znakomite. Mają delikatny, puszysty, mięciutki środek, a skórka przypomina smakiem słone paluszki. Świeżutkie, jeszcze lekko ciepłe są najlepsze, ale są pyszne również na zimno. Gwarantuję, że jak tylko je zrobicie i spróbujecie, to od razu je pokochacie!



PRZEPIS (pochodzi stąd)
na 8 precli
ciasto:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 7g drożdży suchych 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 60g roztopionego masła
dodatkowo:
  • ok. 2l wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • sól morska z ziołami


Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól, cukier. Mieszam, robię "dołek" i wlewam wodę oraz masło. Ciasto zagniatam do czasu aż stanie się elastyczne i miękkie. Z ciasta formuję kulę, i przykrywam miskę suchą ściereczką. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5h do wyrośnięcia.
.Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto i dzielę je na 8 części. Z każdej części formuję wałek o długości 
ok. 60cm. Formuję precle (w taki sposób). Na blacie kuchennym rozkładam papier do pieczenia i układam na nim uformowane precle. W garnku zagotowuję wodę z sodą. Każdego precla (po jednym) wkładam na 30 sekund do gotującej się wody, a następnie wyławiam łyżką cedzakową i odkładam z powrotem na papier do pieczenia. W ten sposób obgotowuję wszystkie precle.
W małej miseczce bełtam jajko i dokładanie za pomocą pędzelka smaruję nim każdego precla. Następnie posypuję precelki solą. Precle piekę w 230st. przez ok.13-15 minut (papier do pieczenia, na którym leżały przenoszą na blachę do pieczenia). Ja piekłam swoje precle na dwie tury.




Wytrawne Vege Śniadanie


2 komentarze :

  1. świetnie wyglądają te precelki! kiedyś próbowałam robić i zdecydowanie chętnie powrócę do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyśmienicie i zapisuję na liście Do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...