na 3 porcje
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
 - 4 łyżki zimnej wody
 - 4 łyżki miodu
 - 350g jogurtu naturalnego gęstego
 - ok.70g czekolady (u mnie gorzka 70% ze skórką pomarańczy)
 - 1 banan
 - 3 łyżeczki suszonej żurawiny
 - 100g dżemu wiśniowego (100% owoców)
 - trochę sezamu do posypania z wierzchu
 
W kubku rozpuszczam żelatynę w wodzie i odstawiam na kilka minut, aby wchłonęła wodę. Do rondelka wlewam miód i doprowadzam go do zagotowania. Następnie dodaję żelatynę i gotuję do czasu aż się całkowicie rozpuści. Rondelek odstawiam do wystudzenia, od czasu do czasu mieszam. 
Do miski przekładam jogurt, a następnie wlewam do niego miód z żelatyną. Całość dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, aby nie było żadnych grudek. Następnie siekam czekoladę i dodaję ją do masy. Banana kroję w plasterki. Na dno pucharków wlewam trochę masy, układam warstwę banana i znów masę (tak przekładam do końca). Wierzch posypuję żurawiną, lekko zanurzam ją w masie. Pucharki zakrywam folią aluminiową i wkładam do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta się ścięła (u mne stała w lodówce całą noc). 
Panna cottę wystawiam z lodówki. Do garnka wlewam wrzącą wodę i wkładam do niego pucharki, aby deser ładnie "odszedł" od pucharka. Trzymam kilkanaście sekund, w między czasie sprawdzam czy deser zaczyna się lekko "ruszać". UWAGA! Nie chcemy roztopić całego deseru, więc nie można trzymać pucharków zbyt długo we wrzątku.
Pucharek wykładam z wrzątku, wierzch przykrywam talerzykiem i odwracam wszystko do góry nogami.
W mikrofali/rondelku rozgrzewam dżem, aby stał się płynny. Deser polewam dżemem i posypuję sezamem.

fantastyczny deser!! podoba mi się każdy dodatek, a całość tworzy pewnie pyszne doznanie smakowe - super ! :)
OdpowiedzUsuńJutro to będzie mój deser:)
OdpowiedzUsuńSuper! Koniecznie daj znać jak smakowało :)
UsuńMniam. Pyszności. Do tego wygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda! musi być tak pyszna jak oryginalna panna cotta <3
OdpowiedzUsuń