sobota, 1 marca 2014

#119 Lodówkowy i nadziany

Pudding z owsianko-manny nadziany bananem, goji , czarnym sezamem, polany miodem i posypany siemieniem lnianym

PRZEPIS (Inspiracja)
  • 25g płatków owsianych
  • 30g kaszy manny
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego + trochę do posypania
  • 1/2 małego banana
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy


Pudding przygotowuję dzień wcześniej. Do kubka wsypuję płatki, kaszę i otręby, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na ok.20 minut do napęcznienia. W rondelku zagotowuję mleko, wlewam zawartość kubka i dodaję siemię lniane. Gotuję do czasu, gdy całość stanie się bardzo gęsta, stale mieszam. Banana kroję w plasterki. Do pucharka przekładam część masy, na nią układam banana, posypuję goji
i sezamem, a następnie przykrywam pozostałą częścią masy. Pucharek odstawiam na ok. pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie sprawdzam, czy pudding odchodzi od ścianek pucharka, przykrywam go talerzykiem i odwracam do góry nogami. Pudding przykrywam jakimś naczyniem (np. miseczką) i wkładam do lodówki na całą noc. Rano wyjmuję, polewam syropem z agawy i posypuję siemieniem lnianym.

                  


4 komentarze :

  1. Cały czas pozytywnie zaskakujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W pierwszej chwili pomyślałam, że to kulka lodów! Ale wygląda przepysznie :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam taką myśl ;) Wygląda świetnie, na pewno idealnie smakuje ;)

      Usuń
  3. świetnie wygląda! na widok takich śniadań zawsze się uśmiecham i wiem, że wypróbuję, bo pewna jestem, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...