To były najlepsze leniwe jakie do tej pory jadłam. Mąka kukurydziana nadaje im wspaniałej lekkości i delikatności, więc nie warto wymieniać jej na inną.
Kukurydziane kluski leniwe podane z podsmażonymi pieczarkami, cebulką i oliwkami
PRZEPIS
1 porcja
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100g twarogu
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- 2 małe pieczarki
- ćwiartka małej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy
W miseczce łączę mąkę z twarogiem, jogurtem i przyprawami. Z ciasta formuję wałek i wycinam nożem małe prostokątne kluseczki. Wkładam je do gotującej się wody, czekam aż wypłyną i od tego czasu gotuję przez kilka minut. W międzyczasie kroję pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzucam je na dobrze rozgrzaną i naoliwioną patelnię, posypuję przyprawami i podsmażam kilka minut.
Gotowe kluseczki wykładam na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podaję z oliwkami i podsmażonymi pieczarkami, a całość posypuję kolorowym pieprzem.
Dla mnie raczej na obiad :) Pieczarki uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńSuper obiadek mega smakowicie wyglada i taki pewnie byl czy moge go porwać <3 ?
OdpowiedzUsuńPewnie, częstuj się! :D
Usuńwow.. z kukurydzianej? Bomba! :D
OdpowiedzUsuńAle ja bym podała je z masłem i czymś słodkim :D
Dziś akurat miałam ochotę na coś wytrawnego, ale następny raz na pewno będzie na słodko ;)
UsuńWyglada smacznie ;D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Ja ogólnie jestem kluskożercą, więc na sam widok cieknie mi ślinka :-)
OdpowiedzUsuńoooo... super! Dawno nie jadłam klusek! Pycha!
OdpowiedzUsuńnie zdziw się jak za niedługo spróbuję te leniwe! super pomysł :)
OdpowiedzUsuńto kiedy mam być na obiad? ;)
Zapraszam o każdej porze, kuchnia czynna całą dobę ;-)
UsuńJej kukurydziane ! To coś dla takiej osoby jak ja , która nie może jeść mąki pszennej i pełnoziarnistej <3
OdpowiedzUsuńPrzepis oczywiście już zapisany !