Dziś zaproponuję Wam mniej tradycyjną wersję-z dodatkiem banana, soku i maślanej, owsianej kruszonki. Kto się skusi na powrót do dzieciństwa w lekko nowoczesnym stylu? ;))
Crumble jabłkowo-bananowe z ryżem
PRZEPIS
- 1 małe jabłko
- 1 banan
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok.70g ugotowanego ryżu
- cynamon
- 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20g otrębów lub płatków owsianych
- 20g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Crumble przygotowuję dzień wcześniej. Owoce kroję w plasterki i wrzucam do miski. Dodaję wszystkie pozostałe składniki, całość mieszam, a następnie przekładam do naczynka żaroodpornego (u mnie 16x16cm). W drugiej miseczce łączę składniki na kruszonkę i rozcieram je między palcami (niezbyt dokładnie, aby powstały mniejsze i większe "grudki"). Warstwę z owocami posypuję z wierzchu kruszonką. Naczynko przykrywam i wstawiam na noc do lodówki (m.in. dzięki temu kruszonka będzie bardziej chrupiąca). Rano wyjmuję i piekę w 200st. przez ok.30 minut.
mmmm...kocham Crumble! poprostu kocham..wszystko co chrupie jest moim faworytem:)
OdpowiedzUsuńja, ja się skuszę!! owsiana kruszonka mnie najbardziej przekonuje :) a ryż to klasyk, zgadzam się, ale zazwyczaj gotowany z jabłkami, rzadziej zapiekany, choć i taki często się jadło...i je dalej :)
OdpowiedzUsuńJezuniu jakie to musiało być dobre *.*
OdpowiedzUsuńryż z jabłkami i cynamonem do dzisiaj uwielbiam, to chyba jedno z tych połączeń, które pozostają z nami na zawsze:) mogę sobie tylko wyobrazić jak musiał smakować pod taką kruszonką! chociaż może kiedyś sama się przekonam :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się Twoja wersja ryżu z jabłkami!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję :))
Fajna wersja :D Trzeba iść z duchem czasu :)
OdpowiedzUsuńtwoja wersja jak najbardziej smakowita i ciekawa <3
OdpowiedzUsuńNie no takiej wersji crumble to ja jeszcze nigdzie nie widziałam <3
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzem !
jaaa! ja chce się skusić, to musi być pyszne!!! :D
OdpowiedzUsuń