wtorek, 25 marca 2014

#149 Klasyka w nowym wydaniu

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem? Klasyka. Czy w szkolnej stołówce, czy u Babci, myślę, że każdy kiedyś go jadł.
Dziś zaproponuję Wam mniej tradycyjną wersję-z dodatkiem banana, soku i maślanej, owsianej kruszonki. Kto się skusi na powrót do dzieciństwa w lekko nowoczesnym stylu? ;))


Crumble jabłkowo-bananowe z ryżem

PRZEPIS
  • 1 małe jabłko
  • 1 banan
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok.70g ugotowanego ryżu
  • cynamon
kruszonka:
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g otrębów lub płatków owsianych
  • 20g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego


Crumble przygotowuję dzień wcześniej. Owoce kroję w plasterki i wrzucam do miski. Dodaję wszystkie pozostałe składniki, całość mieszam, a następnie przekładam do naczynka żaroodpornego (u mnie 16x16cm). W drugiej miseczce łączę składniki na kruszonkę i rozcieram je między palcami (niezbyt dokładnie, aby powstały mniejsze i większe "grudki"). Warstwę z owocami posypuję z wierzchu kruszonką. Naczynko przykrywam i wstawiam na noc do lodówki (m.in. dzięki temu kruszonka będzie bardziej chrupiąca). Rano wyjmuję i piekę w 200st. przez ok.30 minut. 




Akcja wegetariańska zapiekanka


9 komentarzy :

  1. mmmm...kocham Crumble! poprostu kocham..wszystko co chrupie jest moim faworytem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja, ja się skuszę!! owsiana kruszonka mnie najbardziej przekonuje :) a ryż to klasyk, zgadzam się, ale zazwyczaj gotowany z jabłkami, rzadziej zapiekany, choć i taki często się jadło...i je dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezuniu jakie to musiało być dobre *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. ryż z jabłkami i cynamonem do dzisiaj uwielbiam, to chyba jedno z tych połączeń, które pozostają z nami na zawsze:) mogę sobie tylko wyobrazić jak musiał smakować pod taką kruszonką! chociaż może kiedyś sama się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się Twoja wersja ryżu z jabłkami!
    na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna wersja :D Trzeba iść z duchem czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. twoja wersja jak najbardziej smakowita i ciekawa <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie no takiej wersji crumble to ja jeszcze nigdzie nie widziałam <3
    Jesteś mistrzem !

    OdpowiedzUsuń
  9. jaaa! ja chce się skusić, to musi być pyszne!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...