P.S.Ja wiem, że jakość zdjęć nie powala, ale dostanę aparat z powrotem dopiero we wtorek ;(.
PRZEPIS
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki amarantusowej (czyli zmielonego złota Inków :))
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 3 łyżki płatków owsianych
- garstka suszonej żurawiny
- kasza manna do obtaczania
- cynamon
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wbijam jajko, wlewam mleko, dodaję mąkę, cukier, wiórki, płatki, żurawinę, cynamon i całość mieszam. Na patelni dobrze rozgrzewam olej. Masę wylewam w całości i smażę ją jak jajecznicę-rozcinam na mniejsze kawałki drewnianą szpatułką. Lekko podsmażone kawałki wykładam na talerz, a gdy chwilę przestygną, formuję z nich w dłoniach kulki. Na talerz wysypuję trochę kaszy manny i obtaczam w niej każdą kulkę. Tak "opanierowane" kulki przysmażam na złocisty kolor. Podaję z jogurtem i posypuję cynamonem.
O mamo to jest świetne i ten cynamon *.* nieszkodzi że nie omlet to co powstało godnie nadrabia ♥
OdpowiedzUsuńWariacja ciekawa, ciekawa :) jest cynamon, więc biorę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mąkę amarantusową. Mam taki pyszny orzechowy smak <3
OdpowiedzUsuńTe kluseczki wyglądają ślicznie , nie szkodzi że nie było omletu :)
Mleczko kokosowe możesz do dziś dostać w kauflandzie za 3, 49 :D
O, super! Dzięki za podpowiedź :)
Usuńfajny pomysł z tymi kuleczkami, jeszcze ciekawy niż omlet - a w sumie zabawne, że można go w kluseczki przemienić :)
OdpowiedzUsuńNo nieźle, nie sądziłam, że można omlet zamienić w kluski! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka ;D
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale cudny pomysł! takie.. pralinki ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to 14x bardziej niż omlet! :D i dużo cynaaaamonu! <3
OdpowiedzUsuńNie ważne jak wygląda, ważne jak smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńczasami takie wariacje smakują jeszcze lepiej! :))
OdpowiedzUsuńTa mąka jest mega zdrowa! Pychota! :)
OdpowiedzUsuńWow, muszę zrobić :) Już czuję jak bosssko pachnie !
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Zapach był cudowny, mocno cynamonowy :3
Usuńzmieliłaś ziarno na mąkę? :) cudowne są!
OdpowiedzUsuńNiee, aż tak nie szalałam, użyłam gotowej mąki :>
Usuńbo ja się od kilku dni zastanawiam, czy jak zmielę to efekt będzie ten sam :D chyba muszę się sama przekonać w takim razie :)
UsuńW sumie widziałam wiele przepisów, w których mieli się np. kaszę jaglaną czy gryczaną, różnego typu płatki itp. na mąkę, więc z amarantusem pewnie można zrobić tak samo ;)
Usuń