środa, 26 marca 2014

#150 Złoto Inków na talerzu

W pierwotnym założeniu miał powstać omlet, ale w trakcie jego smażenie zmieniłam zdanie. Powstała tzw.wariacja na temat. Z dodatkiem dużej ilości cynamonu, to nie mogło nie smakować świetnie! :-)


P.S.Ja wiem, że jakość zdjęć nie powala, ale dostanę aparat z powrotem dopiero we wtorek ;(.

Amarantusowe kulki owsiane z żurawiną i kokosem

PRZEPIS
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki amarantusowej (czyli zmielonego złota Inków :))
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • garstka suszonej żurawiny
  • kasza manna do obtaczania
  • cynamon
  • olej kokosowy do smażenia


Do miski wbijam jajko, wlewam mleko, dodaję mąkę, cukier, wiórki, płatki, żurawinę, cynamon i całość mieszam. Na patelni dobrze rozgrzewam olej. Masę wylewam w całości i smażę ją jak jajecznicę-rozcinam na mniejsze kawałki drewnianą szpatułką. Lekko podsmażone kawałki wykładam na talerz, a gdy chwilę przestygną, formuję z nich w dłoniach kulki. Na talerz wysypuję trochę kaszy manny i obtaczam w niej każdą kulkę. Tak "opanierowane" kulki przysmażam na złocisty kolor. Podaję z jogurtem i posypuję cynamonem.



18 komentarzy :

  1. O mamo to jest świetne i ten cynamon *.* nieszkodzi że nie omlet to co powstało godnie nadrabia ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wariacja ciekawa, ciekawa :) jest cynamon, więc biorę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mąkę amarantusową. Mam taki pyszny orzechowy smak <3
    Te kluseczki wyglądają ślicznie , nie szkodzi że nie było omletu :)
    Mleczko kokosowe możesz do dziś dostać w kauflandzie za 3, 49 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł z tymi kuleczkami, jeszcze ciekawy niż omlet - a w sumie zabawne, że można go w kluseczki przemienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nieźle, nie sądziłam, że można omlet zamienić w kluski! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze, ale cudny pomysł! takie.. pralinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się to 14x bardziej niż omlet! :D i dużo cynaaaamonu! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ważne jak wygląda, ważne jak smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czasami takie wariacje smakują jeszcze lepiej! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta mąka jest mega zdrowa! Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, muszę zrobić :) Już czuję jak bosssko pachnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Zapach był cudowny, mocno cynamonowy :3

      Usuń
  12. zmieliłaś ziarno na mąkę? :) cudowne są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niee, aż tak nie szalałam, użyłam gotowej mąki :>

      Usuń
    2. bo ja się od kilku dni zastanawiam, czy jak zmielę to efekt będzie ten sam :D chyba muszę się sama przekonać w takim razie :)

      Usuń
    3. W sumie widziałam wiele przepisów, w których mieli się np. kaszę jaglaną czy gryczaną, różnego typu płatki itp. na mąkę, więc z amarantusem pewnie można zrobić tak samo ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...