czwartek, 8 maja 2014

#180 Pieczony łosoś ze szparagami i musem gruszkowo-bazyliowym

Połączenie szparagów z łososiem jest znane nie od dziś. Tradycyjnie podawany do tego dania sos holenderski zastąpiłam musem, który świetnie skomponował się z rybą i warzywami. 
Szparagowy sezon trwa, więc korzystajmy z tego dobra, póki jest dostępne :).



PRZEPIS
na 1 porcję
  • świeży filet z łososia bez skóry (ok.120g)
  • sok z cytryny
  • 150g zielonych szparagów
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • kawałek kopru włoskiego (ok.40g)
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz kolorowy
mus gruszkowy:
  • 1 łyżka ricotty
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • 1 łyżeczka pesto
  • 1/2 gruszki (bez skórki)
  • przyprawy: pieprz kolorowy


Łososia skrapiam sokiem z cytryny, nacieram przyprawami i zawijam folią aluminiową tworząc paczuszkę. Rybę piekę w 200st. przez ok.20-25 minut. 
W tym czasie przygotowuję warzywa i mus. Szparagi wyginam w celu pozbycia się ich zdrewniałej części. Wszystkie warzywa kroję na podobnej wielkości kawałki, a następnie gotuję na parze do miękkości. Gotowe przekładam do miski i dodaję do nich masło oraz sól, mieszam.
Składniki na mus wrzucam do miski i dokładnie blenduję.
Upieczonego łososia rozdrabniam za pomocą widelca.
Na talerz wykładam mus, a na nim układam warzywa i łososia.

      



Szparagi


16 komentarzy :

  1. Super , bardzo chętnie wyprubuję <3

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł na mus gruszkowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososia mogę wcinać pod każdą postacią. A jak egzaminy? Trzymam kciuki ! Na pocieszenie dodam, że potem przy każdej sesji na studiach, matura wydaje się chwilą relaksu :) Ale stres jest niestety teraz, pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ;) Tegoroczne matury do prostych nie należą, więc jestem średnio zadowolona, ale źle też nie jest. Została mi jeszcze chemia (piszę za tydzień), ustny z polskiego i angielskiego. O dziwo, do tej pory, nie stresowałam się przed maturami, czym sama siebie pozytywnie zaskoczyłam, bo zwykle przed ważnymi egzaminami mam wszystkie możliwe objawy stresu.
      Brat-student powtarza mi dokładnie to samo: matura to mały pikuś w porównaniu do sesji :D

      Usuń
    2. Dasz radę :) Na pewno jesteś równie zdolna jak w kulinariach skoro podchodzisz do chemii ! A potem już tylko cudne wakacje i czekamy na kolejne szaleństwa na blogu oczywiście ;)

      Usuń
    3. Dziękuję za miłe słowa :)
      Już nie mogę się doczekać wakacji i kuchennych szaleństw ;D

      Usuń
  4. danie wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, oj... zachwyciłaś mnie! :)
    Bardzo narobiłaś mi ochoty i jak tylko zakupię odpowiednie rzeczy to biorę się do pracy.. mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rozwaliłaś mnie tym przepisem :D łosoś, gruszki.. - chyba przez cały dzień będą chodzić mi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm i szparagi i łosoś - prawdziwa uczta dla podniebienia <3 i ten mus <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, koniecznie musze wyprobowac! :) niesamowicie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zakochana w Twoim obiedzie! Łososia uwielbiam, w połączeniu ze szparagami jest rewelacyjny. I świetny pomysł na mus ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Danie niczym z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie się to prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, szparagi, a ja dziś robiłam tartę ze szparagami i cebulą (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta ze szparagami musiała być pyszna! Rzucę okiem na przepis i na pewno wykorzystam, dzięki ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...