środa, 28 maja 2014

#186 Wegańskie bułeczki na soku warzywnym


PRZEPIS
na 8 bułeczek
  • 2 szklanki mąki sojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ziarna)
  • 300ml soku wielowarzywnego 100% 
  • przyprawy: sól ziołowa


Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto (polecam najpierw wsypać trochę mniej mąki niż w przepisie i dopiero w razie potrzeby dosypać resztę). Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuję bułeczki i układam je na blaszce. Piekę w 180st. przez 20 minut.

p.s. Bułeczki zachowują świeżość nawet przez kilka dni!




10 komentarzy :

  1. Ładne a jak w smaku? U mnie też dzisiaj sojowo ale jakoś nie podchodzi mi do końca ta mąka. Najpierw ją kupiłam a teraz myślę jak się pozbyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też na początku odrzucił smak tej mąki, bo jest specyficzny. W tych bułkach był on jednak niewyczuwalny. Wyszły bardzo smaczne ;)

      Usuń
  2. super pomysł! takich przepisów właśnie szukam - smacznych, zdrowych i pomysłowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki są genialne! Uwielbiam Twoje przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe te bułeczki :d . I oczywiście godne wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na soku muszą być przepyszne! :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawią mnie te bułeczki. Są puszyste czy bardziej zbite? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej zbite, ale mimo to pyszne. Polecam! ;)

      Usuń
  7. Wspaniałe :) Jeszcze takich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...