Na wczorajszy Dzień Mamy postanowiłam przygotować kolację-niespodziankę. Na stole znalazły się potrawy wegańskie. Wyszło pysznie, więc chętnie podzielę się z Wami przepisami.
A oto pierwszy z nich...
PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 keksówkę
- 1 puszka soczewicy (265g po odsączeniu)
- 1/2 szklanki cieciorki z puszki (ok. 90g)
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu (można zastąpić dowolną inną kaszą)
- 120ml oleju kokosowego + trochę do smażenia
- 1 duża cebula
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki otrębów
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól morska ziołowa, pieprz kolorowy i zwykły, majeranek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Do miski wrzucam soczewicę, cieciorkę, ryż i olej kokosowy. Cebulę i rzodkiewki siekam i podsmażam na oleju kokosowym razem z przyprawami. Podsmażone warzywa odstawiam do ostygnięcia, a następnie przekładam do miski z pozostałymi składnikami (wcześniej wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie). Całość miksuję na gładką masę. Dodaję otręby i żurawinę, mieszam. W razie potrzeby dodaję więcej przypraw. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam do formy i wyrównuję z wierzchu. Piekę w 200st. przez ok.45-50 minut. Upieczony pasztet odstawiam do przestygnięcia, a następnie wkładam do lodówki na ok. 3-4h. Podaję z chrzanem.
akurat mam zamiar zrobić pasztet z zielonej soczewicy, a tu patrzę - jest i u Ciebie - i cieszę się, bo mam już teraz sprawdzony przepis! :)
OdpowiedzUsuńOd dziś wiem że już nie będę jeść kupnych pasztetów sojowych , tylko właśnie taki, z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wegetariańskie przysmaki :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie świetny *.*
OdpowiedzUsuńWiesz co... nie idź na tą dietetykę - za dużą konkurencją jesteś dla nas :P
OdpowiedzUsuńOch! Twórz takie pyszności dalej! <3
Pozdrawiamy :*