wtorek, 27 maja 2014

#185 Wegański pasztet z soczewicą, cieciorką i suszoną żurawiną

Na wczorajszy Dzień Mamy postanowiłam przygotować kolację-niespodziankę. Na stole znalazły się potrawy wegańskie. Wyszło pysznie, więc chętnie podzielę się z Wami przepisami.
A oto pierwszy z nich...



PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 keksówkę
  • 1 puszka soczewicy (265g po odsączeniu)
  • 1/2 szklanki cieciorki z puszki (ok. 90g)
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu (można zastąpić dowolną inną kaszą)
  • 120ml oleju kokosowego + trochę do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki otrębów
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól morska ziołowa, pieprz kolorowy i zwykły, majeranek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany


Do miski wrzucam soczewicę, cieciorkę, ryż i olej kokosowy. Cebulę i rzodkiewki siekam i podsmażam na oleju kokosowym razem z przyprawami. Podsmażone warzywa odstawiam do ostygnięcia, a następnie przekładam do miski z pozostałymi składnikami (wcześniej wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie). Całość miksuję na gładką masę. Dodaję otręby i żurawinę, mieszam. W razie potrzeby dodaję więcej przypraw. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładam do formy i wyrównuję z wierzchu. Piekę w 200st. przez ok.45-50 minut. Upieczony pasztet odstawiam do przestygnięcia, a następnie wkładam do lodówki na ok. 3-4h. Podaję z chrzanem.



6 komentarzy :

  1. akurat mam zamiar zrobić pasztet z zielonej soczewicy, a tu patrzę - jest i u Ciebie - i cieszę się, bo mam już teraz sprawdzony przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dziś wiem że już nie będę jeść kupnych pasztetów sojowych , tylko właśnie taki, z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wegetariańskie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz co... nie idź na tą dietetykę - za dużą konkurencją jesteś dla nas :P
    Och! Twórz takie pyszności dalej! <3
    Pozdrawiamy :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...