PRZEPIS
forma do tarty 28cm
ciasto kruche:
- 1 i 3/4 szklanki mąki kasztanowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
masa serowa:
- 200g jogurtu naturalnego
- 220g sera typu włoskiego (można użyć twarogu o zwartej konsystencji)
- 2 jajka
- 3 banany
- 2 łyżki proszku budyniowego bez cukru
+dodatkowo (na wierzch tarty): suszona morwa biała, wiórki kokosowe, kakao
Formę do tarty smaruję masłem i obsypuję mąką.
Wszystkie składniki na ciasto kruche wsypuję do miski i zagniatam. Następnie wylepiam ciastem formę i wkładam ją do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowuję masę serową. Wszystkie składniki umieszczam w misce i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę wystawiam z lodówki. Na ciasto wylewam masę serową. Całość dekoruję z wierzchu.
Tartę piekę w 200st. przez 30 minut.
jeszcze nigdy nie robiłam tarty!
OdpowiedzUsuńwersja serowa jak najbardziej dla mnie :)
Idealna.
OdpowiedzUsuńMoje smaki, znowu to robisz hahahah :D
Pięknie wygląda, a nadzienie jakby robione dla mnie <3
Bajeczna! Chętnie bym taką teraz zjadła :D
OdpowiedzUsuńZ twarożkiem bardzo chętnie ;D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bym się na taką skusiła <3
OdpowiedzUsuńOd dawna chcę sobie zrobić jakąś tartę, ale nigdzie nie umiem znaleźć formy do niej :(
OdpowiedzUsuńTwoja tarta jest cudowna <3
uwielbiam słodycz mąki kasztanowej - tą tartą trafiłaś w moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńz takim ciastem to faktycznie nic tylko brać koc, lemoniadę i lecieć na piknik :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci takich długich wakacji :-) Wreszcie będziesz mogła się wyżyć w kuchni! Tarta wygląda obłędnie. Nie spotkałam się jeszcze nigdy z mąką kasztanową. Gdzie ją można dostać?
OdpowiedzUsuńNa to wyżycie się w kuchni czekałam najbardziej! :D
UsuńMąkę kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością ;)