PRZEPIS
na ok.10-11 roladek
- 1 średni bakłażan
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 2/3 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z połowy cytryny
- 200ml przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Bakłażana kroję wzdłuż na cienkie plastry. Solę je z obu stron i odstawiam na ok. 30 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie odciskam nadmiar wody ręcznikami papierowymi. Plastry bakłażana podsmażam krótko na patelni grillowej.
W misce blenduję oliwki, cieciorkę, kapary, olej i sok z cytryny na jednolitą masę. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Na każdy plaster bakłażana wykładam farsz, zwijam go w roladkę i zabezpieczam drewnianym patyczkiem.
Przecier pomidorowy doprawiam do smaku i wlewam do naczynia żaroodpornego (ja wykorzystałam keksówkę). Układam na nim roladki i całość zapiekam w 180st. przez ok.35 minut.
już mi się podobają :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie obiadki <3 trafiasz w moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńoo widzę że ukryłaś w bakłażanie moją ulubioną cieciorkę , więc porywam przepis i jutro robię na obiad <3
OdpowiedzUsuńRób koniecznie, pyszności <3
UsuńSkusiłabym sie na takie roladki :)
OdpowiedzUsuńCóż za zgranie! U nas też obiad bezmięsny :D
OdpowiedzUsuńBakłażan to obok cukini, marchewek i brokuła nasze ulubione warzywo!
Pozdrawiamy :)
Faktycznie się zgrałyśmy! Ja ostatnio coraz częściej wybieram bezmięsne dania właśnie ;)
Usuńzawsze trafiasz w moje gusta!! fantastyczny pomysł na roladki :) podobają mi się twoje wegańskie przepisy!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podobają ;) W najbliższym czasie pojawi się ich więcej.
Usuńwpraszam się do Ciebie na te roladki! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam! ;)
Usuńbardzo ciekawy pomysł na wege obiad ! ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne i smakowicie wygladają <3
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń