sobota, 31 maja 2014

#188 Carpaccio z buraków


PRZEPIS
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dynii


Buraki dokładanie myję, owijam folią aluminiową i piekę w 200st. przez ok. 1h 20 min. Upieczone odstawiam do ostygnięcia. Następnie obieram je ze skórki i kroję w bardzo cienkie plastry (najlepiej wykorzystać do tego mandolinę). Plastry układam na talerzu.
W miseczce łączę musztardę, oliwę oraz ocet i taką miksturą polewam buraki.
Na suchej patelni prażę pestki na złocisty kolor i posypuję nimi carpaccio.




11 komentarzy :

  1. Zrobię, gdy tylko dorwę buraka! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tym ale jeszcze nie jadłam... Ostatnio polubiłam buraki, wiec pewnie by mi posmakowało ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę że też zaczęłaś eksperymentować z wegańskimi daniami :D
    Carpaccio mnie powaliło, koniecznie do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre spostrzeżenie ;) Postanowiłam przeprowadzić mały "eksperyment" ;D

      Usuń
  4. przepyszne zwieńczenie mojej miłości do buraczków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Wygląda pięknie. Widzę, że u mnie w kuchni zdecydowanie nie docenia się buraka. Zjadłabym! I barszczyk z botwinką też :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na barszczyk z botwinką i ja bym się skusiła! :)

      Usuń
  6. Uwilebiam carpaccio, a z buraków musiało byc super <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze Ci zdjęcia wyszły, ja nigdy nie mogę ich sfotografować ładnie :/ Dodaję jeszcze fetę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też normalnie dodałabym fetę, ale staram się ostatnio jeść więcej potraw wegańskich w ramach małego eksperymentu ;)

      Usuń
  8. Buraki! Ostatnio ciągle jadłybyśmy buraki - a to w chłodniku, a to w ciastach, a to pieczone... Twojej wersji też wypróbujemy! :D
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...