czwartek, 2 października 2014

#248 Poszetowany łosoś z cytrynowym puree i kalarepą w sosie winno-figowym


PRZEPIS
5 porcji

poszetowany łosoś:
  • 2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (ok.20g/5cm)
  • 1 cebula
  • 5 dzwonków łososia
  • przyprawy: 2 łyżki ziaren kolendry, 2 łyżki gorczycy, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka jałowca, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 4 liście laurowe, sól, pieprz
cytrynowe puree:
  • 500g ugotowanej białej fasoli 
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • sok z 1 cytryny
  • przyprawy: 1 łyżka suszonego tymianku, sól, pieprz
figowa sałatka z kalarepą:
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki białego wina (użyłam półwytrawnego)
  • 2 łyżki masła
  • 5 fig
  • 2 duże kalarepy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • garść nerkowców
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz
+cytryny do podania


Do dużego garnka wlewam mleko, wodę i sos rybny. Dodaję pastę wasabi, miód i przyprawy. Czosnek i imbir kroję w plasterki, a cebulę drobno siekam. Warzywa wrzucam do garnka. Dodaję przyprawy. Całość doprowadzam do zagotowania, a następnie gotuję przez 20 minut. Rybę oczyszczam oraz doprawiam solą i pieprzem. Garnek z wywarem zdejmuję z gazu, wkładam do niego dzwonki łososia, przykrywam pokrywką i odstawiam na bok na 15 minut.

Fasolę, olej, sok z cytryny i przyprawy wrzucam do blendera. Miksuję na gładką masę. Przed podaniem podgrzewam puree w rondelku.

Na suchą patelnię wsypuję cukier i podgrzewam go. Gdy zacznie tworzyć się karmel, dodaję masło, a po chwili także wino. Figi kroję w plasterki, układam je na patelni i posypuję przyprawami. Duszę je do miękkości, z dwóch stron. Kalarepę obieram, kroję w słupki i wrzucam do miski. Dodaję uduszone w sosie figi, olej i posiekane orzechy. Całość doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.

Z garnka wyjmuję rybę, wykładam na talerze i polewam wywarem. Podaję z puree, sałatką i cytryną.





8 komentarzy :

  1. wow.. wygląda na bardzo smacznego! :) Dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda genialnie, a jak patrzę na składniki to po prostu musiało być niebo w gębie :) Mogę wpaść na takiego łososia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Jak danie z luksusowej restauracji :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To propozycja stworzona dla mnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie moje smaki, zjadłabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ Ty jesteś pomysłową osobą! *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...