czwartek, 25 września 2014

#247 Jesienna tarta z dynią, gruszką i cukinią

Temperatura za oknem spada i co raz bardziej ciągnie do gotowania, pieczenia, do przesiadywania w kuchni. Bazary przepełnione są skarbami jesieni, a ja korzystam z nich jak mogę. Przynoszę zdobycze i zaszywam się w kuchni na długie godziny z kubkiem ulubionej herbaty.



PRZEPIS
forma 28cm
ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 550g jogurtu greckiego
  • 300g puree dyniowego
  • 2 łyżki mąki owsianej 
  • 70g kaparów
  • przyprawy: 1 łyżka lubczyka, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
  • 1 średnia cukinia
  • 2 gruszki
  • przyprawa: 3/4 łyżeczki kardamonu, sól, pieprz
+dodatkowo: natka pietruszki


Ze składników zagniatam ciasto (najlepiej zrobić to w malakserze), formuję kulę, owijam ją folią i wkładam do lodówki na 1h.

W misce łączę jogurt, puree dyni i mąkę owsianą. Dodaję kapary i przyprawy.

Cukinię kroję wzdłuż na pół, wydrążam jej środek i kroję w plastry (3-4mm). Wrzucam je na rozgrzaną patelnię grillową. Doprawiam solą i pieprzem. Grilluję kilka minut z każdej strony i przekładam do miseczki.

Gruszkę obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję w długie plasterki. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię grillową. Posypuję kardamonem, solą i pieprzem. Grilluję kilka minut z każdej strony.

Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję. Przekładam je do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem (brzegi i spód) i podpiekam w 200st. przez 15 minut.

Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika. Smaruję go dyniowym serkiem, a na wierzch wykładam grillowaną cukinię i gruszkę.
Tartę wstawiam do piekarnika i  piekę jeszcze przez 30 minut. Przed podaniem posypuję ją posiekaną natką pietruszki.







Dynia na słodko i słono


13 komentarzy :

  1. Własnie szukałam sposobu jak wykorzystać dynię. Jutro spróbuję twojego przepsiu

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w kocu upiec tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie dary jesieni w tej tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie!
    A za tartę muszę się koniecznie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś nie lubiłam owoców w daniach wytrawnych. Teraz jednak stałam się bardziej otwarta na takie eksperymenty. Kto wie? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszki w ten sposób przyrządzanej niestety nie miałam okazji jeść. Ale wszystko jeszcze przede mną. Prezentuje się niesamowicie smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawie połączyłaś smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. połączyłaś bardzo oryginalnie te smaki! Powiem Ci, że mnie zaintrygowałaś :)
    i jaka tarta! Moja się kurczy, a ty tak ładnie to zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty masz zawsze jakies oryginalne, niebanalne pomysly!
    Wlasnie przywioslam cukinie z dzialki, tata kupil gruszki.. i sprobuje tego polaczenia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie dobrałaś składniki, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...