PRZEPIS
na 4-5 porcji
- 340g ekologicznej fasoli czarnej Symbio
- 2 duże cebule
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 330ml przecieru pomidorowego
- 200g koncentratu pomidorowego
- 1-1 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka ekologicznego kakao Symbio
- przyprawy: szczypta mielonego kminku, 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka majeranku, szczypta cukru, sól, pieprz
- dodatkowo: sezam niełuskany
Fasolę wsypuję do miski, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na 8-12 godzin. Po tym czasie gotuję ją na małym ogniu przez 50-60 minut. (Ważna, aby nie rozgotować fasoli, ponieważ będzie się jeszcze później gotowała z pozostałymi składnikami.) Ugotowaną fasolę odcedzam na sitku.
Cebulę kroję w piórka, selera naciowego w plasterki, paprykę w kostkę, a czosnek drobno siekam. W garnku rozgrzewam olej (u mnie kokosowy), wsypuję mielony kminek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz dodaję posiekany ząbek czosnku. Składniki podsmażam do czasu, gdy czosnek lekko się zezłoci. Następnie dodaję pozostałe warzywa i smażę je do zeszklenia. Dodaję przecier pomidorowy, koncentrat, wodę, słodką paprykę i majeranek. Doprowadzam składniki do zagotowania, a następnie dodaję fasolę i kakao. Całość gotuję jeszcze przez 10-15 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Gulasz wykładam na talerz i posypuję sezamem. Podaję go z kaszą, ziemniakami lub pieczywem (w moim przypadku była to grillowana bagietka).
Z kakao? Hm...ciekawe! Nie wiem czy bym się odważyła :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńmogłabyś mi robić obiady, ale bym się dobrze miała haha! :D
OdpowiedzUsuńale pięknie podałaś! :) ta bagietka obok, mmm :)
OdpowiedzUsuńWidziałam właśnie, że bardzo często w meksykańskich daniach dodaje się kakao, strasznie mnie ciekawi ten smak :D