piątek, 17 kwietnia 2015

Sosy Ballymaloe- recenzja



Witajcie! Dostałam do przetestowania 2 sosy firmy Ballymaloe- pomidorowy oraz paprykowo-pomidorowy.

Zanim przejdę do opisania sosów, kilka słów wstępu. Sosy produkowane są przez rodzinną firmę, w Irlandii. Tradycyjna receptura sosów pochodzi z 1964 roku. W Polsce sosy dystrybuowane są przez firmę Agrimpex Griluj i Gotuj.






SOS POMIDOROWY /350g/300ml/

SKŁADNIKI RECEPTURY: pomidory (41%), ocet, cukier, cebula, rodzynki
sułtanki, przecier pomidorowy (5%), sól morska, nasiona gorczycy, przyprawy


Wartości odżywcze w 100g produktu
Wartość energetyczna....415kj/98kcal
Białko.............................1,2g
Tłuszcz...........................0,1g
Węglowodany................23,2g
Błonnik...........................0,5g
Sód..................................0,2g





SOS PAPRYKOWO-POMIDOROWY /325g/300ml/

SKŁADNIKI RECEPTURY: czerwona papryka (33%), pomidory (26%), biały ocet winny, cukier, przecier pomidorowy (8%), papryczki jalapeno (6%), czosnek, sól morska, przyprawy



Wartości odżywcze w 100g produktu
Wartość energetyczna....682kj/161kcal
Białko.............................1,8g
Tłuszcz...........................0,1g
Węglowodany................37,4g
Błonnik...........................1,9g
Sód..................................0,6g




Na opakowaniach obydwu sosów można znaleźć następujące informacje:

#Bez sztucznych dodatków
#Bez glutenu
#Odpowiednie dla wegetarian 
#Znikoma zawartość tłuszczu

Idealny do mięs, serów, kanapek, burgerów i wielu innych.


Na opakowaniach widnieje także znaczek 'GOOD FOOD IRELAND' i  'LOVE IRISH FOOD'.


Sosy śmiało można nazwać zdrowszą wersją ketchup'u. Mają naprawdę świetny skład- zero zbędnych, chemicznych dodatków- i wyrazisty, uniwersalny smak, który będzie świetnie pasował do wielu dań.
Sos pomidorowy ma smak łagodny i myślę, że przypadnie do gustu każdemu. Sos paprykowo-pomidorowy jest pikantny, więc będzie idealny dla koneserów ostrych smaków.


Gorąco zachęcam do wypróbowania sosów. Można zakupić je TUTAJ

A do czego taki sos można wykorzystać?

PRZEPISY:
- Sakiewki z wiosennym nadzieniem


1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...