PRZEPIS
4-5 porcji
- 1kg bobu
 - 3 papryczki chilli
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 małe cebule
 - 2 papryki czerwone
 - 500g pieczarek
 - 400ml mleka kokosowego (płynnego)
 - 500ml wody
 - 1 łyżka sosu sojowego jasnego
 - 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 - przyprawy: 4 liście suszonego kaffiru,1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry, sól, pieprz
 - dodatkowo: natka pietruszki, koperek
 
pieczone ziemniaki:
Bób gotuję do miękkości (ok.20-25 minut), odsączam i odstawiam do ostudzenia. Gdy bób trochę przestygnie, obieram go.
Ziemniaki myję, dokładnie szoruję, płuczę i osuszam. Kroję je w średniej wielkości kostki, wrzucam do miski, wlewam oliwę/olej i wsypuję przyprawy. Składniki mieszam. Ziemniaki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w 200st. przez ok.50 minut. W trakcie pieczenia przewracam je na drugą stronę, aby równomiernie się przyrumieniły.
W czasie pieczenia ziemniaków przygotowuję curry. Papryczki chilli oczyszczam z pestek i kroję w drobne paski. Czosnek obieram i drobno siekam. Cebule kroję w piórka. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w słupki. Pieczarki kroję w plastry. W dużym garnku rozgrzewam olej/oliwę. Wrzucam papryczkę chilli oraz czosnek, podsmażam je przez kilka minut. Dodaję paprykę i podsmażam ją do miękkości. Dorzucam pieczarki i podsmażam całość przez kilka minut. Następnie dodaję obrany bób, mleko kokosowe, wodę, sosy sojowe i przyprawy. Doprowadzam całość do zagotowania. Curry nakładam na talerz i posypuję posiekaną pietruszką i koperkiem. Danie podaję z pieczonymi ziemniakami.
- 1kg młodych ziemniaków
 - 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
 - dowolne przyprawy
 
Bób gotuję do miękkości (ok.20-25 minut), odsączam i odstawiam do ostudzenia. Gdy bób trochę przestygnie, obieram go.
Ziemniaki myję, dokładnie szoruję, płuczę i osuszam. Kroję je w średniej wielkości kostki, wrzucam do miski, wlewam oliwę/olej i wsypuję przyprawy. Składniki mieszam. Ziemniaki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w 200st. przez ok.50 minut. W trakcie pieczenia przewracam je na drugą stronę, aby równomiernie się przyrumieniły.
W czasie pieczenia ziemniaków przygotowuję curry. Papryczki chilli oczyszczam z pestek i kroję w drobne paski. Czosnek obieram i drobno siekam. Cebule kroję w piórka. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w słupki. Pieczarki kroję w plastry. W dużym garnku rozgrzewam olej/oliwę. Wrzucam papryczkę chilli oraz czosnek, podsmażam je przez kilka minut. Dodaję paprykę i podsmażam ją do miękkości. Dorzucam pieczarki i podsmażam całość przez kilka minut. Następnie dodaję obrany bób, mleko kokosowe, wodę, sosy sojowe i przyprawy. Doprowadzam całość do zagotowania. Curry nakładam na talerz i posypuję posiekaną pietruszką i koperkiem. Danie podaję z pieczonymi ziemniakami.








uwielbiam curry, a młode ziemniaczki co chwilę zapiekam - jak zawsze trafiasz w moje kubki smakowe <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBób? Nie mam więcej pytań. Wpadam! <3
OdpowiedzUsuńw następnym sezonie bobowym koniecznie muszę spróbować :) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
OdpowiedzUsuńhttp://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html