niedziela, 22 maja 2016

#319 Pesto z bazylii i nerkowców


PRZEPIS
  • 40g nerkowców
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g liści świeżej bazylii (niecała doniczka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól 

Nerkowce prażę na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Przekładam je do moździerza, dodaję płatki drożdżowe i rozcieram składniki. Ząbek czosnku obieram i kroję w mniejsze części. Dodaję go do moździerza razem z liśćmi bazylii. Wlewam sok z cytryny, wsypuję szczyptę soli i rozgniatam wszystkie składniki. Następnie dodaję stopniowo oliwę z oliwek, każdorazowo dokładnie łączę składniki.

Pesto można również przygotować w blenderze. Uprażone nerkowce, płatki drożdżowe, czosnek, bazylię, sok z cytryny i sól wrzucam do blendera i miksuję składniki. Następnie, dalej miksując, wlewam stopniowo oliwę z oliwek.



3 komentarze :

  1. Już często robiłam domowe pesto, smakuje o wiele lepiej niż takie ze sklepu :-)
    Płatków nigdy jeszcze nie dodawałam, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio tak często robiłam pesto, że teraz nie mogę na nie patrzeć. Kiedy przejdzie mi ta niechęć biorę się za Twój przepis. Rozumiem,że płatki drożdżowe są tu niezbędne? Muszę w końcu je kupić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bez nich pesto wyjdzie smaczne, jednak zdecydowanie polecam spróbować wersji z nimi- nadają pesto lekko 'serowego' posmaku ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...