PRZEPIS
3-4 porcje
- 2 cebule
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- ok.0,8-1l wody
- przyprawy: 2/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 czubata łyżeczka lubczyku, sól morska ziołowa, pieprz ziołowy
- do podania: jogurt naturalny, orzechy włoskie, natka pietruszki
Cebulę kroję w piórka. W garnku rozgrzewam trochę oleju i wsypuję wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Prażę je przez 1-2 minuty. Następnie wrzucam cebulę i podsmażam ją kilka minut, do zeszklenia. W międzyczasie obieram marchewkę oraz pietruszkę i kroję je w plasterki. Dodaję je do zeszklonej cebuli i podsmażam całość jeszcze 4-5 minut. Następnie wlewam wodę, doprowadzam ją do zagotowania i gotuję zupę jeszcze ok.20-25 minut na małym ogniu. Po tym czasie blenduję zupę na gładki krem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krem nakładam na talerze, polewam jogurtem, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i dekoruję listkami natki pietruszki.
Raz w życiu robiłam zupę krem. Była ona z brokułów i smakowała okropnie... Od tamtej pory nie mogę się przełamać do zblendowania warzyw. Ale Twoje danie tak zachęcająco wygląda!Do tego w jego składzie jest marchew , a to juz zupelnie inne smaki niż brokuły ;) Wyczuwam drugą próbę:D
OdpowiedzUsuńZupy krem to ostatnio moja miłość - z pomidorów i z selera to ulubieńcy. A z marchewki mam w planach, z pieczonej <3 Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie od kilku dni chodzi za mną zupa krem, musze coś w podobie wykombinować :D
OdpowiedzUsuń