PRZEPIS
forma do tarty 28cm
spód:
- 200g mielonych migdałów
- 150g suszonych daktyli
krem orzechowy:
- 200g nerkowców
- 100g suchej kaszy jaglanej/bulgur/kuskus
- 50g oleju kokosowego
- ok.60-70g syropu klonowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarna z 1 laski wanilii
+ dodatkowo: borówki, wiśnie, mleczko kokosowe
Nerkowce zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 30 minut. Kaszę gotuję, a następnie odstawiam do wystudzenia.
Składniki na spód umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania lepiącej się masę. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia, wylepiam spód masą i wstawiam do lodówki.
Do blendera wrzucam odcedzone nerkowce, ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki na krem. Miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wykładam na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie dekoruję je z wierzchu borówkami i wydrylowanymi wiśniami oraz polewam mleczkiem kokosowym.
Nerkowce zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 30 minut. Kaszę gotuję, a następnie odstawiam do wystudzenia.
Składniki na spód umieszczam w blenderze i miksuję do uzyskania lepiącej się masę. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia, wylepiam spód masą i wstawiam do lodówki.
Do blendera wrzucam odcedzone nerkowce, ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki na krem. Miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wykładam na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie dekoruję je z wierzchu borówkami i wydrylowanymi wiśniami oraz polewam mleczkiem kokosowym.
tarta pod tytułem - niebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam tarty. W takiej wersji jeszcze bardziej mnie ciekawi! Musiałabym walczyć z samą sobą by nie zjeść od razu tego kremu z nerkowców :D
OdpowiedzUsuń