niedziela, 24 lipca 2016

#326 Orientalna soczewica


PRZEPIS
  • 300g soczewicy brązowej
  • 150g orzechów włoskich lub pekanów
  • 120g rodzynek sułtańskich
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 1-1,5 łyżeczki przyprawy pięciu smaków, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, sól morska ziołowa, pieprz


Soczewicę zalewam wodą i moczę przez 8-12 godzin. Po tym czasie gotuję ją na małym ogniu przez 20-25 minut. Ugotowaną soczewicę odlewam na sitku i przekładam z powrotem do garnka. Wlewam 3/4 szklanki wody oraz sos sojowy. Wsypuję wszystkie przyprawy. Dodaję lekko posiekane orzechy i lekko posiekane rodzynki. Całość gotuję przez ok.15-20 minut na małym ogniu. Nadmiar płynu powinien odparować. 
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na złocisty kolor. Dodaję ją do garnka z pozostałymi składnikami.
Potrawę można serwować jako sałatkę lub jako danie obiadowe, np. z ryżem/ziemniakami puree/pieczonymi batatami itd. Świetnym dodatkiem będą świeże zioła- bazylia, pietruszka lub kolendra.




2 komentarze :

  1. Ciekawe zestawienie smaków! Oj musze to wypróbować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rodzynki, cebula, sos sojowy - danie zapewne zaskakujące w smaku! Nigdy nie kupowałam sosu sojowego, co ogranicza mnie w kuchni. Muszę w końcu zaopatrzyć się w ten produkt i zacząć wykorzystywać go w takich daniach. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...