PRZEPIS
- 300g soczewicy brązowej
- 150g orzechów włoskich lub pekanów
- 120g rodzynek sułtańskich
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: 1-1,5 łyżeczki przyprawy pięciu smaków, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, sól morska ziołowa, pieprz
Soczewicę zalewam wodą i moczę przez 8-12 godzin. Po tym czasie gotuję ją na małym ogniu przez 20-25 minut. Ugotowaną soczewicę odlewam na sitku i przekładam z powrotem do garnka. Wlewam 3/4 szklanki wody oraz sos sojowy. Wsypuję wszystkie przyprawy. Dodaję lekko posiekane orzechy i lekko posiekane rodzynki. Całość gotuję przez ok.15-20 minut na małym ogniu. Nadmiar płynu powinien odparować.
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na złocisty kolor. Dodaję ją do garnka z pozostałymi składnikami.
Ciekawe zestawienie smaków! Oj musze to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Rodzynki, cebula, sos sojowy - danie zapewne zaskakujące w smaku! Nigdy nie kupowałam sosu sojowego, co ogranicza mnie w kuchni. Muszę w końcu zaopatrzyć się w ten produkt i zacząć wykorzystywać go w takich daniach. :)
OdpowiedzUsuń