3 porcje
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 biała część pora
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- 200g ugotowanej cieciorki (jeśli używacie cieciorki z puszki, przepłuczcie ją na sitku wodą)
- 125g jarmużu (zważone już po odcięciu twardych łodyg)
- 3-4 łyżki pasty shiro miso
- 1l wody/bulionu warzywnego/bulionu dashi
- 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
- przyprawy: 2/3 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 czubata łyżeczka lubczyku, chili (ilość według uznania), sól, pieprz biały
dodatkowo:
- 180g makaronu soba
- 3 jajka
- natka pietruszki
- szczypiorek
- garstka orzeszków ziemnych
Cebulę i pora kroję w piórka, a paprykę w paski. W garnku rozgrzewam olej sezamowy z kurkumą, imbirem i lubczykiem. Przesmażam je przez 1-2 minuty. Dodaję pokrojone wcześniej warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę je do czasu, gdy nabiorą lekko złocistego koloru. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Jarmuż kroję w drobne kawałki. Do usmażonych warzyw dodaję marchewkę, cieciorkę oraz jarmuż . Następnie dodaję pastę miso, wodę/bulion i sos sojowy. Całość mieszam, doprowadzam do zagotowania i gotuję jeszcze przez 20-25 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiam zupę chili, pieprzem białym i solą.
W międzyczasie zajmuję się dodatkami. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Jajka można usmażyć bądź ugotować (ja wybrałam wersję smażoną, z półpłynnym żółtkiem). Orzeszki ziemne prażę kilka minut na suchej patelni, a następnie siekam. Z natki odcinam łodygi, zostawiam jedynie listki, a szczypiorek siekam.
Do talerzy nakładam porcję makaronu, wlewam zupę z warzywami, na górze układam jajko i posypuję całość orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i natką pietruszki.
W międzyczasie zajmuję się dodatkami. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Jajka można usmażyć bądź ugotować (ja wybrałam wersję smażoną, z półpłynnym żółtkiem). Orzeszki ziemne prażę kilka minut na suchej patelni, a następnie siekam. Z natki odcinam łodygi, zostawiam jedynie listki, a szczypiorek siekam.
Do talerzy nakładam porcję makaronu, wlewam zupę z warzywami, na górze układam jajko i posypuję całość orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Zupa z jajkiem to odważne połączenie ;) Lubię takie sycące zupy, im więcej składników w zupie tym dla mnie lepiej ;D
OdpowiedzUsuń