4-5 porcji
- 10 połówek suszonych pomidorków
- 100g jarmużu (waga liści po odcięciu twardych łodyg)
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
- 2 małe cebule
- 300g ryżu carnaroli (lub ryżu arborio)
- 150ml białego półwytrawnego wina
- ok.2,7-3l bulionu warzywnego (polecam bulion domowy, przepis znajduje się na samym dole, pod zdjęciami)
- 125g sera cheddar
- przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, sól morska ziołowa, pieprz
- dodatkowo: świeża bazylia
Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Jarmuż kroję na drobne kawałki. Cukinię kroję wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Czosnek obieram i kroję w drobne plasterki. Pomidorki odlewam na sitku i kroję na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju z ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Po chwili wrzucam cukinię, jarmuż i pomidorki. Gdy warzywa zmiękną, dodaję bób. Całość doprawiam do smaku odrobiną soli oraz pieprzem i odstawiam na bok.
Cebulę kroję w piórka. W dużym garnku rozgrzewam odrobinę oleju. Wrzucam cebulę i podsmażam ją kilka minut. Dodaję ryż i przesmażam go do zeszklenia. Następnie wlewam wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodaję bulion. Robię to stopniowo- każdorazowo wlewam 1-2 łyżki wazowe, czekam aż ryż wchłonie płyn i dopiero dodaję kolejną partię bulionu. Uwaga! Ryż powinien być ugotowany al dente.
Na tarce o drobnych oczkach ścieram część sera cheddar (ok. 90g). Pod koniec gotowania ryżu dodaję cheddar oraz przygotowane wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam solą oraz pieprzem. Pozostałą część sera kroję na małe, cienkie plasterki (najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki). Danie nakładam na talerze, posypuję cheddarem i dekoruję świeżą bazylią.
_________________________________________________________________________________
*PRZEPIS NA BULION WARZYWNY*
Składniki: 1 duża cebula, 2 pietruszki, 5 marchewek, 1 łyżka lubczyku, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki jałowca, sól morska ziołowa lub zwykła
+ 4l wody
Cebulę obieram, nadziewam na widelec, opalam nad palnikiem z każdej strony do zarumienienia, a następnie kroję w ćwiartki. Pietruszkę i marchewkę obieram i kroję na 2-3 części. W dużym garnku rozgrzewam odrobinę oleju i wsypuję wszystkie przyprawy oprócz soli. Dodaję wszystkie warzywa i przesmażam składniki przez kilka minut. Wlewam wodę, doprowadzam całość do zagotowania i dalej gotuję na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odlewam bulion na sitku. Na koniec doprawiam go do smaku solą.
Składniki: 1 duża cebula, 2 pietruszki, 5 marchewek, 1 łyżka lubczyku, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki jałowca, sól morska ziołowa lub zwykła
+ 4l wody
Cebulę obieram, nadziewam na widelec, opalam nad palnikiem z każdej strony do zarumienienia, a następnie kroję w ćwiartki. Pietruszkę i marchewkę obieram i kroję na 2-3 części. W dużym garnku rozgrzewam odrobinę oleju i wsypuję wszystkie przyprawy oprócz soli. Dodaję wszystkie warzywa i przesmażam składniki przez kilka minut. Wlewam wodę, doprowadzam całość do zagotowania i dalej gotuję na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odlewam bulion na sitku. Na koniec doprawiam go do smaku solą.
Niewątpliwie smakuje to wspaniale! Mam teraz wielką ochotę na takie danie ;)
OdpowiedzUsuńprzepyszne połączenie składników
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z bobu póki czas :) Danie wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń