niedziela, 7 sierpnia 2016

#328 Risotto z bobem, jarmużem i cukinią

PRZEPIS
4-5 porcji
  • 10 połówek suszonych pomidorków
  • 100g jarmużu (waga liści po odcięciu twardych łodyg)
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 2 małe cebule
  • 300g ryżu carnaroli (lub ryżu arborio)
  • 150ml białego półwytrawnego wina
  • ok.2,7-3l bulionu warzywnego (polecam bulion domowy, przepis znajduje się na samym dole, pod zdjęciami)
  • 125g sera cheddar
  • przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, sól morska ziołowa, pieprz
  • dodatkowo: świeża bazylia 


Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Jarmuż kroję na drobne kawałki. Cukinię kroję wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Czosnek obieram i kroję w drobne plasterki. Pomidorki odlewam na sitku i kroję na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju z ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Po chwili wrzucam cukinię, jarmuż i pomidorki. Gdy warzywa zmiękną, dodaję bób. Całość doprawiam do smaku odrobiną soli oraz pieprzem i odstawiam na bok.

Cebulę kroję w piórka. W dużym garnku rozgrzewam odrobinę oleju. Wrzucam cebulę i podsmażam ją kilka minut. Dodaję ryż i przesmażam go do zeszklenia. Następnie wlewam wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodaję bulion. Robię to stopniowo- każdorazowo wlewam 1-2 łyżki wazowe, czekam aż ryż wchłonie płyn i dopiero dodaję kolejną partię bulionu. Uwaga! Ryż powinien być ugotowany al dente.
Na tarce o drobnych oczkach ścieram część sera cheddar (ok. 90g). Pod koniec gotowania ryżu dodaję cheddar oraz przygotowane wcześniej warzywa. Wszystko dokładnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam solą oraz pieprzem. Pozostałą część sera kroję na małe, cienkie plasterki (najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki). Danie nakładam na talerze, posypuję cheddarem i dekoruję świeżą bazylią.



_________________________________________________________________________________
*PRZEPIS NA BULION WARZYWNY*
Składniki: 1 duża cebula, 2 pietruszki, 5 marchewek, 1 łyżka lubczyku, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki jałowca, sól morska ziołowa lub zwykła
+ 4l wody

Cebulę obieram, nadziewam na widelec, opalam nad palnikiem z każdej strony do zarumienienia, a następnie kroję w ćwiartki. Pietruszkę i marchewkę obieram i kroję na 2-3 części. W dużym garnku rozgrzewam odrobinę oleju i wsypuję wszystkie przyprawy oprócz soli.  Dodaję wszystkie warzywa i przesmażam składniki przez kilka minut. Wlewam wodę, doprowadzam całość do zagotowania i dalej gotuję na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odlewam bulion na sitku. Na koniec doprawiam go do smaku solą.


3 komentarze :

  1. Niewątpliwie smakuje to wspaniale! Mam teraz wielką ochotę na takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba korzystać z bobu póki czas :) Danie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...