piątek, 12 sierpnia 2016

#329 Placki dyniowo-ziemniaczane z bakłażanowym farszem

PRZEPIS
4 porcje

placki dyniowo-ziemniaczane (4 duże sztuki) :
  • 200g obranych ziemniaków
  • 400g dyniowego puree (dynia upieczona do miękkości i zmiksowana)
  • 75g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 100g mąki gryczanej
  • przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, sól morska ziołowa, pieprz

bakłażanowy farsz:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • przyprawy: 1 czubata łyżeczka oregano, 1 czubata łyżeczka bazylii, 1 czubata łyżeczka tymianku, 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej, sól morska ziołowa, pieprz 

'śmietanka' z nerkowców:
  • 130g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie (lub minimum 3-4h)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150ml mleka roślinnego niesłodzonego (u mnie migdałowe)
  • przyprawy: 2 łyżeczki cebuli suszonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz


Zaczynam od przygotowania 'śmietanki'. Wszystkie składniki wrzucam do miksera i blenduję do uzyskania gładkiej masy.

Ziemniaki gotuję do miękkości, a następnie odstawiam do przestudzenia.

Teraz przygotowuję farsz. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Bakłażany kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlewam trochę oleju. Następnie wrzucam czosnek oraz przyprawy i przesmażam je przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję bakłażany. Po kilka minutach smażenia dodaję pomidory w puszce oraz wodę (po dodaniu pomidorów na patelnię każdą z puszek napełniam do połowy wodą, przepłukuję i wylewam powstały płyn na patelnię). Bakłażany duszę na małym ogniu do zmięknięcia. Pod koniec duszenia dodaję masło orzechowe oraz sól i pieprz do smaku.

Ostudzone ziemniaki przekładam do miski i rozgniatam na puree. Następnie dodaję puree z dyni, skrobię, mąkę i przyprawy. Składniki dokładnie mieszam.
Patelnię (śr. 28cm) smaruję odrobiną oleju i dobrze rozgrzewam. Wlewam porcję masy i rozprowadzam ją na całej patelni. Placki smażę na małym ogniu pod przykryciem, z obu stron, na złocisty kolor.

Placki podaję z bakłażanowym farszem i ze 'śmietanką' z nerkowców.







1 komentarz :

  1. Ciekawe zarówno placki, jak i farsz. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate. Wkrótce zapraszam na jej podsumowanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...