- 250g ulubionego makaronu
- pęczek natki pietruszki
- 150g pomidorów suszonych (u mnie w oleju z ziołami)
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 mała cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- 250g tofu
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz
Makaron gotuję al dente, a następnie odlewam na sitku i przekładam do miski.
Cukinię kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i oregano. Wrzucam cukinię i krótko ją smażę, aby lekko zmiękła. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Z natki odcinam łodygi, a resztę wrzucam do miksera. Dodaję suszone pomidory, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i wodę. Składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Narobiłaś mi ochoty na makaron z pieczarkami. Niekoniecznie z pesto, bo tak średnio przepadam, ale ogólnie w moim domu pesto lubią. I zielone i czerwone. Zdaje się, że nawet ja bym chętniej zjadła czerwone, bo nie lubię bazylii i zielone w ogóle mi nie podchodzi :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! Idealny pomysł na wegański obiad! Do tego wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń