tortownica 28cm
suche składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka cukru trzcinowego (u mnie muscovado)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu
mokre składniki:
- 3 łyżki nasion chia + 12 łyżek ciepłej wody (można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym)
- 2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 średnie cukinie (~700g)
+ 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki rodzynek
Nasiona chia zalewam wodą, mieszam i odstawiam na bok do napęcznienia.
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam je. Następnie dodaję mleko, olej i napęczniałe nasiona chia, mieszam składniki. Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam z nadmiaru wody i dodaję do pozostałych składników, całość mieszam. Na koniec dodaję do masy posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w 180st. przez ok.1h. Upieczone ciasto zostawiam do całkowitego wystudzenia. Podaję z mleczkiem kokosowym.
Robiłam kiedys takie, ale z dodatkiem kakao. Muszę spróbować i wersji bez :)
OdpowiedzUsuńWszelkie słodkie dania z cukinią uwielbiam, zwłaszcza z dodatkiem cynamonu, więc jestem pewna, że Twoje ciasto smakowało wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wydaje się wilgotne a takie lubię najbardziej. Uświadomiłam sobie jak dawno nie robiłam wypieków z cukinią, a są przecież pyszne ^^
OdpowiedzUsuńCukiniowe ciasta sa wspaniałe!
OdpowiedzUsuńA przepis przyda sieę nie tylko na Dzień Matki...
:)
Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Cukinia nadaje świetnej lekkości i wilgotności ciastom. To coś dla mnie, ten wypiek! I pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem cukinii :)
OdpowiedzUsuńMąka gryczana oraz owsiana i jesteśmy kupione :D Wilgotne a nawet mokre ciasto zawsze trafi w nasze gusta :D
OdpowiedzUsuń