niedziela, 29 maja 2016

#322 Ciasto z cukinią

PRZEPIS
tortownica 28cm
suche składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (u mnie muscovado)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu
mokre składniki:
  • 3 łyżki nasion chia + 12 łyżek ciepłej wody (można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym)
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 średnie cukinie (~700g)
1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki rodzynek


Nasiona chia zalewam wodą, mieszam i odstawiam na bok do napęcznienia. 
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki i mieszam je. Następnie dodaję mleko, olej i napęczniałe nasiona chia, mieszam składniki. Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam z nadmiaru wody i dodaję do pozostałych składników, całość mieszam. Na koniec dodaję do masy posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w 180st. przez ok.1h. Upieczone ciasto zostawiam do całkowitego wystudzenia. Podaję z mleczkiem kokosowym.



Wiosenne słodkości 2016 Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016


7 komentarzy :

  1. Robiłam kiedys takie, ale z dodatkiem kakao. Muszę spróbować i wersji bez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie słodkie dania z cukinią uwielbiam, zwłaszcza z dodatkiem cynamonu, więc jestem pewna, że Twoje ciasto smakowało wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wydaje się wilgotne a takie lubię najbardziej. Uświadomiłam sobie jak dawno nie robiłam wypieków z cukinią, a są przecież pyszne ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukiniowe ciasta sa wspaniałe!
    A przepis przyda sieę nie tylko na Dzień Matki...
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia nadaje świetnej lekkości i wilgotności ciastom. To coś dla mnie, ten wypiek! I pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta z dodatkiem cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąka gryczana oraz owsiana i jesteśmy kupione :D Wilgotne a nawet mokre ciasto zawsze trafi w nasze gusta :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...