piątek, 19 lipca 2013

⌠№ 14⌡Omlet kaiserschmarren z borówkami

Dzisiejszego śniadania zdjęcia nie będzie. Dlaczego? Nie ocenia się potrawy po wyglądzie, tylko po smaku, a efekt "ciapaniny" na talerzu, który powstał, był zamierzony. Podaję przepis na prawdziwie królewskie śniadanie, bo zajadał się nim sam cesarz w Austrii...:D


PRZEPIS
na 1 porcję
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki (użyłam puszystej mąki Lubella)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 200g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • dodatki, u mnie: quinoa, amarantus, płatki gryczane (opcjonalnie)
  • cynamon


Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno z cukrem. W osobnej miseczce ubijam mleko z jajkiem i mąką. Stopniowo dodaję do tej masy ubite białko i delikatnie mieszam, aby całość miała lekką konsystencję. Rodzynki zalewam wrzątkiem i chwilkę czekam, aż napęcznieją. Następnie dodaję je do masy i wsypuję borówki oraz inne dodatki. Posypuję cynamonem. Na patelni rozgrzewam trochę oleju lub masła i wylewam masę. Przykrywam pokrywką i czekam do ścięcia spodu. Następnie dzielę omlet na mniejsze "placki" drewnianą szpatułką i przewracam, aby usmażyły się z drugiej strony.



2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...