PRZEPIS
na 1 porcję
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki (użyłam puszystej mąki Lubella)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 200g borówek amerykańskich
- 2 łyżki rodzynek
- dodatki, u mnie: quinoa, amarantus, płatki gryczane (opcjonalnie)
- cynamon
Oddzielam żółtko od białka. Białko ubijam na sztywno z cukrem. W osobnej miseczce ubijam mleko z jajkiem i mąką. Stopniowo dodaję do tej masy ubite białko i delikatnie mieszam, aby całość miała lekką konsystencję. Rodzynki zalewam wrzątkiem i chwilkę czekam, aż napęcznieją. Następnie dodaję je do masy i wsypuję borówki oraz inne dodatki. Posypuję cynamonem. Na patelni rozgrzewam trochę oleju lub masła i wylewam masę. Przykrywam pokrywką i czekam do ścięcia spodu. Następnie dzielę omlet na mniejsze "placki" drewnianą szpatułką i przewracam, aby usmażyły się z drugiej strony.
ależ to musi byc pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Polecam spróbować! :)
OdpowiedzUsuń