wtorek, 18 lutego 2014

⌠№ 100⌡ To już setka!!!

Zakładając bloga, dokładnie 13 lipca 2013r., nie wiedziałam jak to będzie, czy mi się to spodoba, czy będę miała ochotę dodawać tutaj nowe wpisy, czy znajdę na to czas. Bardzo szybko okazało się, że moje obawy były niesłuszne. I tak zaczynając od wpisu nr 1, doszłam do setki.

Chciałabym wszystkim podziękować!
Dziękuję Wam za każdy pozostawiony komentarz, za każde wyświetlenie bloga! Nic bardziej nie poprawia humoru  niż przeczytanie, że kogoś zainteresował dany przepis, że go na pewno wypróbuje lub że już go wypróbował i bardzo mu smakowało.


Od dnia, w którym założyłam bloga, dużo rzeczy się zmieniło. Przede wszystkim odkryłam, że gotowanie nie jest dla mnie tylko czymś, co lubię od czasu do czasu robić, ale że jest to prawdziwa pasja. Może zabrzmi to trochę kiczowato i śmiesznie, ale to właśnie w kuchni jestem szczęśliwa i dlatego chciałabym powiązać swoją przyszłość z gotowaniem. Jednak na razie nie wybiegam jeszcze tak daleko, czeka mnie matura :D Możliwe, że w najbliższym czasie nie będę się tak często pojawiała z nowym wpisem, ale nie martwcie się, na pewno całkowicie nie zniknę.



Nigdy wcześniej o tym nie wspominałam, że mój brat (starszy o rok), to mój największy krytyk kulinarny, ale też i pomocnik. Gdy go nie ma, radzę sobie sama z fotografowaniem potraw, ale kiedy jest w domu, to on przejmuje to zajęcie. Poza tym zwróciliście pewnie uwagę na nowy wygląd bloga-to również jego zasługa. Dzięki niemu na blogu trochę się pozmieniało i pojawiły się różne nowości.

Uwaga!

Na blogu pojawiła się nowa opcja - możliwość subskrypcji. Po wypełnieniu formularza po prawej stronie będziecie dostawać powiadomienie drogą mailową o nowym poście na moim blogu (i nic poza tym, zero reklam, naprawdę! :)). Wszystko co musicie zrobić to wpisać swoje imię/nick oraz e-mail. Potem klikacie "Potwierdzam!". Zostaniecie odesłani na inną stronę, na której musicie dla potwierdzenia jeszcze raz podać swój email (na który ma być wysłane powiadomienie) oraz przepisać kod z obrazka. Następnie klikacie "Complete subscription request" i zaglądacie na swojego maila, gdzie odnajdziecie po chwili wiadomość z linkiem. Ostatnim zadaniem jest kliknięcie we wspomniany link.. i gotowe! Teraz nie pozostało już nic więcej tylko oczekiwać na nowy przepis.

Tak wygląda otrzymany mail: http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2702775/10376961.jpg?1392719457 :)

Jeśli ktoś z Was korzysta z jakiegoś czytnika RSS to jest również możliwość dodania mojego bloga do niego. Wystarczy wkleić ten link:
http://feeds.feedburner.com/gotowaniena102

To chyba wszystko, zapraszam do śledzenia! :)


Dzisiejsze śniadanie musiało być wyjątkowe. Od razu pomyślałam o czymś ciepłym, z piekarnika, koniecznie drożdżowym. A że ferie spędzam w domu, to mam trochę czasu na spełnianie swoich zachcianek. Jubileuszowe śniadanie (ale nie tylko to, bo też wiele wcześniejszych) musiało być zjedzone z bratem. <3


Drożdżówka z cynamonowym twarożkiem, jagodami goji i czarnym sezamem
& krem a'la Nutella


PRZEPIS (Inspiracja)
na 1 drożdżówkę
ciasto:
  • 20g mąki orkiszowej razowej
  • 40g mąki pszennej
  • 5g drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 50ml ciepłej wody
nadzienie:
  • 70g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka  jagód goji
+dodatkowo
  • 1 jajko
  • sezam do posypania


Do miski wsypuję wszystkie suche składniki na ciasto, wlewam wodę i zagniatam przez kilka minut. Przykrywam ściereczką i na chwilę odstawiam na bok.
W drugiej miseczce rozgniatam twarożek widelcem, dodaję pozostałe składniki i mieszam. 
Ciasto dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję (ja zrobiłam to rękami, ale można użyć wałka) i za pomocą jakiegoś okrągłego naczynia wycinam koła (ja użyłam kokilki). Na jedną część nakładam twarożek i przykrywam ją drugą częścią, dokładnie zlepiam brzegi. W miseczce bełtam jajko smaruję drożdżówkę za pomocą pędzelka, na końcu posypuję z wierzchu sezamem.
Piekę w 180st. przez ok.18-20 minut.







P.S. Przepis na krem/smarowidło pojawi się później ;)


8 komentarzy :

  1. Gratuję 100 :) A ta Nutella to z daktyli ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutella z suszonych śliwek i żurawiny, po południu dodam przepis ;]

      Usuń
    2. ojej, ta nutellka brzmi obłędnie! czekam na przepis!

      Usuń
  2. ta drożdżówka sprawia, że w brzuchu burczy! muszę takie upiec, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję setki i życzę miliona (albo i więcej) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już setka i ja życzę ci kolejnych! dziękuję, że jesteś i że mogę podziwiać twoje kuchenne poczynania, bo z przepisu na przepis mam wrażenie, że jest coraz smaczniej! :)
    świetne bułeczki! a ten krem to już w ogóle mistrzowski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojejku, bardzo Ci dziękuję! Miło się czyta takie komplementy :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...