ciasto:
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru brązowego
nadzienie:
- 5 łyżeczek twarożku (ja użyłam kanapkowo-sernikowego)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka miodu
Białka oddzielam od żółtek i przekładam do osobnych misek. Do żółtek dodaję mąkę, mleko, cukier i mieszam. W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę i stopniowo dodaję je do masy z żółtkami, delikatnie mieszam. W osobnej miseczce rozcieram twarożek z kakao i miodem.
Na patelni rozgrzewam masło z odrobiną oleju (aby masło się nie paliło), wykładam połowę masy, na to nakładam nadzienie i wylewam na wierzch pozostałą część masy. Omlet smażę z obu stron na złocisty kolor. Podaję z bananem, jogurtem i posypuję kakao.
Musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńomlet z nadzieniem -ciekawie! podoba mi się ta wersja i niewykluczone, że w najbliższym czasie wyląduje na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuń