czwartek, 20 lutego 2014

#105 Złocisty krem z kukurydzy

Zupy-krem to moja nowa miłość. Niedawno był krem z flażoletki (link), a teraz chciałam wypróbować cczegoś nowego. Przeglądając książkę Nigelli Lawson "Recipes from the heart of the home", której jestem szczęśliwą posiadaczką, natknęłam się na krem z kukurydzy. Nigella jak zwykle mnie nie zawiodła :)


PRZEPIS (lekko zmodyfikowałam oryginał)
na 4 porcje
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej (570g pod odsączeniu)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego bądź mięsnego
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, tabasco


Do miski wsypuję kukurydzę, dodaję kaszę, pokrojoną w mniejsze części cebulę i czosnek. Całość dokładnie miksuję za pomocą blendera. Do garnka wlewam wrzątek i rozpuszczam w nim kostki rosołowe. Następnie dodaję zmiksowane składniki, doprawiam do smaku i doprowadzam zupę do zagotowania, co jakiś czas mieszam. 
Zupę podaję z dodatkami. Moje dodatki to: kawałki surowej papryki, grzanki (kawałki chleba moczyłam w mleku przed smażeniem) zapieczone z mozarellą i jogurt naturalny.

     



     



2 komentarze :

  1. świetny pomysł na zupę krem - moja ulubiona to brokułowa, ale ta chyba równie dobrze podbije moje podniebienie :) super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      U mnie na liście do wypróbowania następny w kolejce jest właśnie krem brokułowy, a zaraz po nim kalafiorowy ;]

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...