piątek, 21 lutego 2014

#106 Śmietankowe placki piernikowe


PRZEPIS
na 1 porcję
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 120g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 50g mąki pszennej 
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 60ml mleka


Białko oddzielam od żółtka i przekładam do osobnych miseczek. Do żółtka dodaję twarożek, mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mleko, mieszam. W osobnej miseczce ubijam białka na sztywno, a następnie stopniowo dodaję je do masy, delikatnie mieszam. Placuszki smażę na naoliwionej i dobrze rozgrzanej  patelni na złocisty kolor. Podaję z konfiturą.




3 komentarze :

  1. Placuszki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piernikowe smaki, czyli wracasz do świątecznych klimatów :) hmmm...a u mnie truskawki, ale w sumie i na takie placuszki bym się jeszcze skusiła :) w tych smakach o każdej porze roku smacznie, bez znaczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie na talerzu lato, u mnie zima, a za oknem wiosna! :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...